Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Jaak Dreesen

   

Leven en werk

Jarenlang was Jaak Dreesen journalist en redacteur van het gezinsweekblad "De Bond". Hij schreef ook hoorspelen en liedjesteksten. Pas op zijn 44ste verscheen zijn eerste jeugdboek: "Zand erover" (1978, Nederlandsche boekhandel) vertelt over de teloorgang van het dorp Doel. Jaak Dreesen praat graag met kinderen en omdat ze zo spontaan zijn en omdat ze hem stof tot nadenken geven. De relatie tussen kinderen, ouders en grootouders vindt hij heel belangrijk en kom je vaak in zijn boeken tegen. Liefde, geborgenheid en vertrouwen zijn weerkerende thema’s. Maar ook pijnlijke onderwerpen zoals ziekte, oorlog en dood komen aan bod. Ondanks het feit dat de personages in zijn boeken problemen hebben, zijn de situaties niet uitzichtloos. Er is steeds hoop op een betere toekomst. De schrijfstijl van Jaak Dreesen is sober en poëtisch. Zijn boeken vertellen sfeervolle verhalen, in eenvoudige zinnen, waarbij er niet veel woorden nodig zijn om een personage neer te zetten. Vaak komen er dromen en flashbacks in voor. Hij schrijft voor jonge kinderen en adolescenten. Ook schreef hij gebeden en een kinderbijbel.

“Ik weet dat ik geen spannende dedectives schrijf; ik heb veel bewondering voor vertellers en zou het graag zelf eens proberen. maar dan moet het verhaal toch diepgang hebben, anders hoeft het niet. Ik schrijf meer voor literair gevoelige, een beetje introverte lezers. Er is nood aan boeken over het meest essentiële thema, de menselijke relaties. (Het Belang van Limburg 08.09.1992)”

   

 

Bekroningen

2004: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Het concert
1998: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Marieke, Marieke 
1992: Boekenwelp voor Aan de overkant van de rivier
1989: Boekenleeuw voor De vlieger van opa

Bibliografie

De zee, altijd de zee De zee, altijd de zee (De Eenhoorn, 2010)
Een wereld voor Mus Een wereld voor Mus (De Eenhoorn, 2009)
Telfeest! Telfeest! (De Eenhoorn, 2009)
De zeven hemdjes van Veronika De zeven hemdjes van Veronika (Lannoo, 2008)
Een warm hemd voor de winter Een warm hemd voor de winter (De Eenhoorn, 2007)
Vertelopa / tekst <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; ill. Femke Gerestein Vertelopa (De Eenhoorn, 2007)
Ik loop weg ! / tekst <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; ill. Ingrid Godon Ik loop weg ! (De Eenhoorn, 2005)
Oma in de zomerwei / <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; ill. Anne Westerduin Oma in de zomerwei (Clavis, 2005)
Het concert Het concert (De Eenhoorn, 2005)
Elias in de klas / scen. Calouan ; tekst <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; ill. Marie-Laure Viney Elias in de klas (Averbode, 2005)
Waar ik was ... toen ik nog niet geboren was Waar ik was ... toen ik nog niet geboren was (De Eenhoorn, 2004)
Sneeuwt het nog lang, opa ? / <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; met ill. van Annemie Heymans Sneeuwt het nog lang, opa ? (Davidsfonds, 2003)
Slaap als een roos / <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; met ill. van Anne Westerduin Slaap als een roos (Averbode, 2002)
Seppe / tekst <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; ill. Leen Van Durme Seppe (De Eenhoorn, 2002)
Mijn eerste bijbel / <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; ill. Gaetan Evrard Mijn eerste bijbel (Averbode, 2002)
Nooit meer bang / tekst <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; prenten Anne Westerduin Nooit meer bang (De Eenhoorn, 2001)
Een man voor mama / <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; met tek. van Sofie Moons Een man voor mama (Averbode, 2001)
Mijn broer Mijn broer (Villa Kakelbont /NCJ, 2001)
O, ik droom allemachtig ! : fragmentenbundel voor het zesde leerjaar / Ted Van Lieshout, Jurg Schubiger, <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ... [et al.] ; samengest. door Annie Beullens ... [et al.] O, ik droom allemachtig ! : fragmentenbundel voor het zesde leerjaar (Villa Kakelbont /NCJ, 2001)
Er was eens een jongen op zoek naar nooit meer alleen / <exact>Jaak</exact><exact>Dreesen</exact> ; met ill. van Erika Cotteleer Er was eens een jongen op zoek naar nooit meer alleen (Lannoo, 2000?)

Meer op bibliotheek.be

Jaak Dreesen op Boekenzoeker