Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Jaap Robben

   

Leven

Jaap Robben wil eigenlijk Afrikaan en archeoloog worden, maar gaat uiteindelijk Milieu- Maatschappijwetenschappen studeren en gaat daarna naar de Koningstheater Akademie in Den Bosch. Hij woont in Nijmegen.

“Wat ik wil teweegbrengen, is prikkelen om te fantaseren, om zelf vragen te verzinnen en om ook de antwoorden te bedenken. Zodat dagelijkse, kleine dingen bijzonder worden. Dingen waar je normaal overheen kijkt en waar je aan gewend bent.”

   

Werk

Jaap Robben is dichter, schrijver en theatermaker. Van 2008 tot 2010 is hij Stadsdichter van Nijmegen. Hij schrijft voor volwassenen en voor kinderen. Zelf zegt hij in kinderpoëzie veel te durven: “Omdat simpelheid haast een vereiste is en dat geeft me juist heel veel ruimte en vrijheid om te schrijven. Alles kan in kinderpoëzie.” Hij noemt zijn gedichten “laagdravend”, ze zijn geschreven in een eenvoudige taal, met verrassende beelden. Hoewel ze ernstig van aard zijn stralen ze ook plezier en levenslust uit. Behalve gedichten, schrijft hij ook verhalen en theaterteksten. Zijn eerste roman voor volwassenen is gepland voor 2014.

Zullen we een bos beginnen? verschijnt in 2008 en is zijn eerste poëziebundel voor kinderen. De gedichten erin zijn fantasierijk, maar raken aan het alledaagse. Ze gaan over de wereld ontdekken en alle observaties en gedachten die daarbij horen. De bundel haalt de shortlist van De Gouden Uil Jeugdliteratuur.

Jaap Robben werkt graag samen met illustrator Benjamin Leroy. Samen maken ze De Zuurtjes, een kruising tussen een prentenboek en een roman voor kinderen, en de poëziebundels Zullen we een bos beginnen? en Als iemand straks mijn botjes vindt. Dat werk brengen ze ook samen op de planken.

Behalve zijn eigen werk ten tonele brengen, speelt Jaap Robben ook als acteur in een andermans theaterstukken. Naast acteren en schrijven, geeft hij af en toe les aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en Artez Creative Writing in Arnhem.

Zijn werk is vertaald in onder meer het Duits, Afrikaans, Koreaans en Chinees. Zijn gedichten verschijnen geregeld in bloemlezingen.

 

Bekroningen

2013: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Als iemand ooit mijn botjes vindt

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Jaap Robben op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Nieuwe Kinderpoëzieprijs
Genomineerden Dioraphte
Dioraphte Literatour Prijs
Raadgedicht van start