Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Jan de Leeuw

   

Leven

Jan de Leeuw wil altijd al schrijver worden, maar besluit eerst een 'echt' beroep te leren en wordt psycholoog. Hij houdt van lang slapen en lezen in bed. Jan de Leeuw woont in Sint-Amandsberg.

““Ik had kunnen kiezen: me normaal gedragen en een gemakkelijker leven krijgen. Of mijn neus ophalen voor wat anderen over me dachten en mijn zin doen. Maar ik kon niet kiezen. Ik ben nu ouder nu, maar ze sleuren me nog steeds andere richtingen uit. Gelukkig krijg je daar sterke armen van.””

   

Werk

Jan de Leeuw heeft al verhalen, een roman voor volwassenen en een theatertekst voor jongeren geschreven, wanneer hij in 2004 zijn jeugdliteraire debuut maakt met Vederland. Het is meteen raak: het boek wordt bekroond met een Boekenwelp. Sindsdien werkt hij aan een oeuvre dat vaak als vernieuwend beschouwd wordt.

Jan de Leeuw schrijft gelaagde verhalen en experimenteert graag met vorm, stijl en vertelstandpunten. In Het nachtland vermengt hij fantasie met realiteit, in Bevroren kamers voert hij een verteller op die openlijk toegeeft een papieren personage te zijn en in Vijftien wilde zomers vertelt zijn hoofdpersonage/verteller vanuit het hiernamaals. De psycholoog in Jan de Leeuw vindt zijn uitweg in zijn genuanceerd uitgewerkte personages, veelal zoekende, twijfelende jongeren. 

 

Bekroningen

2006: De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer voor Het nachtland
2005: Boekenwelp voor Vederland

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Jan de Leeuw op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Toast Literair