Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Jan Simoen

   

Leven en werk

Fotografie was een van de eerste liefdes van Jan Simoen. Net als zingen, boeken en gitaar spelen. Telkens hij iets moois ontdekte, werd hij jaloers op de maker. Toen hij foto’s maakte voor een Gents toneelgezelschap, kreeg hij het voorstel zelf een stuk te schrijven. Er volgde een eerste boek in 1993 "Duizend stenen ogen" (Bakermat). Toneel en proza vinden elkaar in zijn werk, "veel dialogen en vertelstandpunten," zegt hij zelf. Zijn eerste adolescentenroman "Met mij gaat alles goed" (1996, Querido) is ontstaan uit een toneelstuk. Het is een briefroman die de relatie blootlegt tussen de tiener Jonas, die ontdekt dat bij seropositief is, zijn stiefbroer Michaël, die bij de oorlog in ex-Joegoslavië betrokken raakt, en hun ouders in België. Het won een Boekenwelp in 1997. Daarna volgden "En met Anna?" en "Veel liefs van Michaël". In "Slecht" vertelt hij het aangrijpende verhaal van een rotverwende puber die door zijn stoerdoenerij regelmatig grenzen overschrijdt. Het boek werd bekroond met de Gouden Zoen 2008 en een Boekenwelp 2008. Samen met Patrick Storms creëerde hij het personage Sigi, De avonturen van deze puber verschenen in het tijdschrift ID (Averbode) en werden gebundeld in vier boeken. Zijn laatste boek "De nacht van 2 april" is een spannend en aangrijpend verhaal over de sporen die WOII achterliet bij de inwoners van een kustplaatsje. Het is deels gebaseerd op zijn jeugdjaren, met illustraties van zijn broer. Na zijn studies Romaanse Talen werd Jan Simoen leraar Frans. Hij schreef naast adolescentenromans ook theaterstukken, hoorspelen en kinderboeken.

“Mijn Nikon en mijn gitaar liggen nu een beetje onder het stof, en soms vind ik dat jammer, maar voor het moment vind ik schrijven leuker dan fotograferen of gitaar spelen of door mijn neus zingen, omdat ik er een eigen wereld mee kan maken, waar ik mensen ontmoet die niet eens bestaan, behalve dan in mijn hoofd. 't Is een afwijking, ik weet het. En mijn jaloersheid? Daar gaat het goed mee: ik word nu jaloers op schrijvers.”

   

 

Bekroningen

2008: Boekenwelp voor Slecht
2008: Zoenen (Gouden Zoen) voor Slecht
2001: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor En met Anna?
1997: Boekenwelp voor Met mij gaat alles goed

Bibliografie

Ik ben Alice Ik ben Alice (Querido, 2015)
Slecht Slecht (Querido, 2014)
De bevroren zee De bevroren zee (De Eenhoorn, 2013)
De nacht van 2 april De nacht van 2 april De nacht van twee april (Querido, 2013)
Mowgli Mowgli (Averbode, 2011)
Hoera voor Hopla : 2 leuke voorleesverhalen Hoera voor Hopla : 2 leuke voorleesverhalen (Averbode, 2010)
Sigi & Julia Sigi & Julia (Querido, 2009)
Goed bezig, Sigi! Goed bezig, Sigi! (Querido, 2008)
De drie bloempjes / scen. Genevieve Rousseau ; tekst <exact>Jan</exact><exact>Simoen</exact> ; ill. Bob Barborini De drie bloempjes (Averbode, 2006)
De nieuwe wereld / Luc <exact>Simoen</exact> ; met tek. van <exact>Jan</exact> Bosschaert De nieuwe wereld (De Eenhoorn, 2006)
Met mij gaat alles goed ; En met Anna ? Met mij gaat alles goed ; En met Anna ? (Querido, 2005)
Veel liefs van Michaël Veel liefs van Michaël (Querido, 2005)
In het grote bos / scen. en tekst <exact>Jan</exact><exact>Simoen</exact> ; ill. Hugo van Look In het grote bos (Averbode, 2005)
Feng Lu en de gouden stad / scen. en tekst <exact>Jan</exact><exact>Simoen</exact> ; ill. Kristien Aertssen Feng Lu en de gouden stad (Averbode, 2005)
Sigi 2 / <exact>Jan</exact><exact>Simoen</exact> ; tek. Patrick Storms Sigi 2 (Averbode, 2004)
Test jezelf ! : Sigi-quizboek voor hopeloze pubers / ]an <exact>Simoen</exact>, Son Tyberg, Kolet Janssen ... [et al.] ; Patrick Storms ... [et al.] Test jezelf ! : Sigi-quizboek voor hopeloze pubers (Averbode, 2004)
Sigi / <exact>Jan</exact><exact>Simoen</exact> ; ill. Patrick Storms Sigi (Averbode, 2003)
Joris ziet spoken / <exact>Jan</exact><exact>Simoen</exact> ; ill. Mark Janssen Joris ziet spoken (Altiora, 2003)
De grote reis van Sam / tekst en scen. <exact>Jan</exact><exact>Simoen</exact> ; ill. Ann de Bode ; foto's Jo van de Vijver De grote reis van Sam (Altiora, 2003)
Een brief voor Beckham / <exact>Jan</exact><exact>Simoen</exact> ; ill. Alex de Wolf Een brief voor Beckham (Averbode, 2002)

Meer op bibliotheek.be

Jan Simoen op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Shortlist Thea Beckmanprijs bekend
Weber wint Thea Beckmanprijs