Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Jan van Coillie

   

Leven

Jan Van Coillie wordt in 1957 geboren in Tielt. Al vroeg wordt hij gebeten door lezen en hij trekt vooral naar stripreeksen zoals De Rode Ridder  en de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Van Coillie studeert Germaanse filologie aan de K.U.Leuven waar hij in 1988 promoveert met een proefschrift over de Vlaamse jeugdliteratuur in de negentiende eeuw. Samen met professor Rita Ghesquière verkent hij het terrein van de jeugdliteratuur dat tot dan toe amper onderzocht is geweest. Hij wordt meteen de eerste doctor in de kinder- en jeugdliteratuur in ons taalgebied. 

“Een goed jeugdauteur schrijft niet enkel voor zichzelf, maar ook voor het kind in zich. Volgens mij geldt hetzelfde voor een goed recensent. Zoals een goed auteur schrijft vanuit het kind in zich, probeert een goed recensent een boek tevens vanuit datzelfde perspectief te lezen. Hij moet in zekere zin trachten een kindlezer te worden.”

Mededelingenblad van de Leuvense Germanisten, jaargang 15 (2002)

   

Werk

Jan Van Coillie is een tijdje voorzitter van het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur (NCJ). Momenteel doceert hij Nederlands in het hoger onderwijs. Daarnaast is hij gastdocent en een veelgevraagd spreker over kinder- en jeugdliteratuur, vertaler, recensent en criticus en zetelt hij in diverse jury’s. Van Coillie stelt ook om de zoveel jaar een bloemlezing samen met een gevarieerd aanbod aan kindergedichten.

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Jan van Coillie op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Lezen leuker dan internetten
Lezingen Van Coillie
Themanummer Moeyaert