Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Jan van Coillie

   

Leven

Jan Van Coillie wordt in 1957 geboren in Tielt. Al vroeg wordt hij gebeten door lezen en hij trekt vooral naar stripreeksen zoals De Rode Ridder  en de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Van Coillie studeert Germaanse filologie aan de K.U.Leuven waar hij in 1988 promoveert met een proefschrift over de Vlaamse jeugdliteratuur in de negentiende eeuw. Samen met professor Rita Ghesquière verkent hij het terrein van de jeugdliteratuur dat tot dan toe amper onderzocht is geweest. Hij wordt meteen de eerste doctor in de kinder- en jeugdliteratuur in ons taalgebied. 

“Een goed jeugdauteur schrijft niet enkel voor zichzelf, maar ook voor het kind in zich. Volgens mij geldt hetzelfde voor een goed recensent. Zoals een goed auteur schrijft vanuit het kind in zich, probeert een goed recensent een boek tevens vanuit datzelfde perspectief te lezen. Hij moet in zekere zin trachten een kindlezer te worden.”

Mededelingenblad van de Leuvense Germanisten, jaargang 15 (2002)

   

Werk

Jan Van Coillie is een tijdje voorzitter van het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur (NCJ). Momenteel doceert hij Nederlands in het hoger onderwijs. Daarnaast is hij gastdocent en een veelgevraagd spreker over kinder- en jeugdliteratuur, vertaler, recensent en criticus en zetelt hij in diverse jury’s. Van Coillie stelt ook om de zoveel jaar een bloemlezing samen met een gevarieerd aanbod aan kindergedichten.

 

Bibliografie

Naar bed Naar bed (Averbode, 2012)
Wat je ziet, zit in je hoofd : de 100 mooiste kindergedichten <exact>van</exact> nu Wat je ziet, zit in je hoofd : de 100 mooiste kindergedichten van nu (Davidsfonds /Infodok, 2011)
In bad In bad (Altiora, © 2010)
Voel je wat ik voel? : de 150 mooiste gedichten over gevoelens voor kinderen / <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> ; met ill. <exact>van</exact> Kristien Aertssen, Sabien Clement, Carll Cneut ... [et al.] Voel je wat ik voel? : de 150 mooiste gedichten over gevoelens voor kinderen (Davidsfonds/Infodok, 2009)
Ozewiezewoze : het ABC <exact>van</exact> de kinderliedjes / samenstelling <exact>Jan</exact><exact>van</exact><exact>Coillie</exact> ; ill. Klaas Verplancke ; muzieknotatie Annemie van Riel Ozewiezewoze : het ABC van de kinderliedjes (Uitgeverij De Eenhoorn, 2008)
Winter / <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> ; met tek. <exact>van</exact> Ingrid Godon Winter (Altiora, 2006)
Zomer / <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> ; met tek. <exact>van</exact> Ingrid Godon Zomer (Altiora, 2006)
Herfst Herfst (Altiora, 2006)
Lente / <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> ; met tek. <exact>van</exact> Ingrid Godon Lente (Altiora, 2006)
In de tuin / <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> ; tek. <exact>van</exact> Ingrid Godon In de tuin (Altiora, 2006)
Aan zee / <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> ; tek. <exact>van</exact> Ingrid Godon Aan zee (Altiora, 2006)
Waar ik naar verlang vandaag... : 99 jonge gedichten / samengest. door <exact>Jan</exact><exact>van</exact><exact>Coillie</exact> ... [et al.] ; met ill. <exact>van</exact> Gerda Dendooven Waar ik naar verlang vandaag... : 99 jonge gedichten (Davidsfonds, 2006)
Jarig ! Jarig ! (Altiora, 2005)
Ziek / <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> ; tek. Ingrid Godon Ziek (Altiora, 2005)
Met duizend blote ogen : 236 gedichten / gekozen door <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> Met duizend blote ogen : 236 gedichten (Altiora, 2005)
Aan tafel Aan tafel (Altiora, 2005)
De to-to-toverspreuken / scen. Catherine Kalengula ; tekst <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> ; ill. David Merveille De to-to-toverspreuken (Averbode, 2005)
Poëzie ontdekken : gedichten in de klas / <exact>Jan</exact><exact>van</exact><exact>Coillie</exact> ; m.m.v. Dirk Terryn ... [et al.] Poëzie ontdekken : gedichten in de klas (Averbode, 2005)
Mimo en de sterren / scen. Nicolas Ancion ; tekst <exact>Jan</exact><exact>Van</exact><exact>Coillie</exact> ; ill. Rémi Saillard Mimo en de sterren (Averbode, 2005)
Leren tellen met Nellie en Cezar / [tekst] <exact>Jan</exact><exact>van</exact><exact>Coillie</exact> ; [ill.] Ingrid Godon Leren tellen met Nellie en Cezar (Altiora, 2004)

Meer op bibliotheek.be

Jan van Coillie op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Lezen leuker dan internetten
Lezingen Van Coillie
Themanummer Moeyaert