Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Jef Aerts

   

Leven

Jef Aerts groeit op in een bosrijk dorp in Leuven en besluit op zijn 19 om schrijver te worden. Na zijn studies Letterkunde en theaterwetenschappen gaat hij aan de slag als dramaturg en journalist podiumkunsten. Naast schrijver, dichter en toneelauteur is hij ook muzikantcomponist in verschillende bands en treedt hij op met de groep Momomatique. Hij woont op een kleine boerderij met zijn vrouw en drie kinderen. 

“Als schrijver loop je altijd rond met je ogen, oren en neus wagenwijd open. Alles wat je ziet, sla je op. En eens je begint te schrijven, komen die dingen dan naar boven en sijpelen ze binnen in je verhaal. ”

   

Werk

Jef Aerts debuteert in 1999 met zijn roman Haeren Majesteit. Hij schrijft vervolgens nog enkele romans waarvan delen gepubliceerd worden in verschillende literaire tijdschriften. Hij debuteert in 2006 als dichter met zijn bundel Voor je er bent en maakt ook naam in de toneelwereld als auteur. Hij schrijft zelf jarenlang voor De Tijd en het Vlaams Theater Instituut over de podiumkunsten. Hij begint gedichten en verhalen voor kinderen te schrijven en in 2012 verschijnt zijn eerste kinderboek Het kleine paradijs. Hij werkt vervolgens samen met de illustratrice Marit Törnqvist en ze maken samen het prentenboek Groter dan een droom, dat ook in het buitenland vertaald en uitgegeven wordt.  

Hij wordt als auteur vooral geprezen voor zijn stilistische kracht en emotionele verfijning en vertelt voornamelijk vanuit het perspectief van kinderen of jongeren. Zijn boek Vissen smelten niet, over een jongen die een spannende tocht maakt met de vis van zijn depressieve vader, wordt het hoogtepunt van zijn oeuvre genoemd. Jef Aerts schrijft met verbeelding en taalgevoel en maakt tijdloze kinderliteratuur. 

 

Bekroningen

2014: Boekenleeuw voor Groter dan een droom
2014: Zilveren Griffel voor Groter dan een droom
2014: Zilveren Griffel voor Vissen smelten niet

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Jef Aerts op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Nominaties Boekenleeuw en -Pauw
Boekenleeuw en Boekenpauw
Leestips Jonge Jury
Zilveren Griffels, Penselen en Vlag en Wimpels uitgereikt
White Ravens 2014
Tiktaalik
Kinderboekendag
Schrijfdag 2015
Winnaars Kinder- en Jeugdjury