Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

J. K. Rowling

   

Leven

Joanne Rowling studeerde Frans en Klassieke Cultuur aan Exeter University. Na enkele kantoorbanen verhuisde ze even naar Portugal om er Engels te onderwijzen. Daar trouwde ze met een tv-journalist, met wie ze een dochtertje kreeg. Nadat het huwelijk strandde, keerde Rowling terug naar het Verenigd Koninkrijk. Eerst schreef ze enkele boeken voor volwassenen, maar besloot deze niet te publiceren. Tijdens een treinrit verzon ze het verhaal over een jonge tovenaar, die later bekend zou staan als Harry Potter.

“Eigenlijk was mijn eerste boek 'Konijn'. Ik schreef het toen ik zes was. En sindsdien ben ik nooit opgehouden met kribbelen..”

   

Werk

Joanne K. Rowling werd in 1998 wereldberoemd dankzij haar Harry Potterboeken. Ondertussen zijn de avonturen van Harry Potter wereldwijd al meer dan driehonderd miljoen keren over de toonbank gegaan en zijn de zeven boeken al verfilmd (het laatste boek, Harry Potter en de Relieken van de Dood, werd opgesplitst in twee films). Er zijn in totaal zeven Harry Potterboeken, een deel per Zweinstein-schooljaar. 

Joanne Rowling heeft een combinatie van klassieke elementen gevonden die bij heel wat mensen van alle leeftijden werkt: het weeskind dat bijzonder blijkt te zijn, magie, goed tegen kwaad, leven op een kostschool, spanning, humor en toch een beetje griezelen… Haar verhalen lezen als een trein, zijn fantasierijk, grappig én af en toe eng.

Rowling is door haar werk de meest verdienende vrouw van Engeland geworden. Haar werk is overladen met prijzen (Smarties Book Prize, de Carnegie Medal, de Whitbread Award, de Guardian Fiction Prize ) en wordt wereldwijd gelezen.

 

Bekroningen

2002: Kinderjury (prijs van de Nederlandse Kinderjury) voor Harry Potter en de Steen der Wijzen

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Nieuwsberichten

Zoektocht naar nieuwe J.K. Rowling
Potter getrouwd
Vervolg op Harry Potter?
Potter is (even) terug
Verrassing Rowling