Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Johanna Kruit

   

Leven en werk

Johanna Kruit werd geboren in Zeeland in een gezin van elf kinderen. De zee speelt al vanaf haar kindertijd een belangrijke rol. Vanuit haar zolderkamertje kon ze net de zee zien. Ze zwierf ook vaak langs het strand en door de duinen. Na haar opleiding werkte ze een tijdje als verpleegster. Daarna runde ze jarenlang een antiekzaak met haar echtgenoot. Voor haar twee kinderen vertelde Johanna verhaaltjes, maakte ze sprookjesboeken en verzon ze liedjes. Ze had ook even een eigen jeugdrubriek in een regionaal blad. Toen haar kinderen groter werden, ging ze zich toeleggen op schilderen, pottenbakken én schrijven. In 1976 debuteerde ze met een poëziebundel voor volwassen "Achter de glimlach". Daarna verschenen nog tientallen bundels. Ondertussen ontwikkelde ze zich meer en meer als schrijfster voor kinderen en jongeren. Haar eerste gedichtbundel voor de jeugd verscheen in 1989: "Als een film in je hoofd". Later verschenen ook verhalen en boeken voor kinderen die net kunnen schrijven. In de poëzie van Johanna Kruit is er veel ruimte voor verwondering en het geheimzinnige. Haar gedichten ademen de sfeer uit van het grensgebied tussen slapen en waken. Het besef van eeuwigheid en nietigheid en het verlangen naar geborgenheid en liefde zijn belangrijke thema’s in haar gedichten. Ook haar geboorteplaats speelt nog steeds een belangrijke rol. In de loop van de jaren trad in haar poëzie een verschuiving op van gedichten die vrij los zijn van vorm naar poëzie met meer aandacht voor het rijm. Johanna Kruit houdt van contact met kinderen, ze bezoekt daarom vaak bibliotheken en scholen. Ze vertelt er over haar gedichten, leest voor uit eigen werk, leidt workshops en houdt lezingen over jeugdliteratuur. De leerlingen moeten zelf op een speelse manier aan de slag met taal. Kruit is erg geliefd om de bijzondere aantrekkingskracht van gedichten. Haar poëzie voor kinderen wordt over het algemeen meer geapprecieerd dan haar werk voor volwassenen.


 

Bekroningen

1996: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Zoals de wind om het huis 

Bibliografie

De vlieger van Loete De vlieger van Loete (Maretak, 2014)
De Tierelier De Tierelier (Maretak, cop. 2012)
Mala de Morgenster Mala de Morgenster (Maretak, 2011)
Het vogelmeisje Het vogelmeisje (Maretak, 2009)
Spoken op de vlucht Spoken op de vlucht (De Eenhoorn, 2008)
Jesse zoekt geheimen Jesse zoekt geheimen (Maretak, cop. 2008)
Twee kusjes in een doosje Twee kusjes in een doosje (Maretak, 2007)
Heksenmeisje Heksenmeisje (Leopold, cop. 2006)
Zomer in Zoutelande / <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ; ill. Peter van Harmelen Zomer in Zoutelande (Maretak, cop. 2005)
Lieve Waterprins / <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ; met tek. van Kris Nauwelaerts Lieve Waterprins (Leopold, cop. 2004)
Komt het nog goed ? / <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ; met ill. van Gerd Stoop Komt het nog goed ? (De Boeck, 2004)
De geitenbreier, de brillenkoker en andere rare snuiters / <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ; met ill. van Annemarie van Haeringen De geitenbreier, de brillenkoker en andere rare snuiters (Leopold, cop. 2003)
De hut van opa / Jonanna <exact>Kruit</exact> ; met ill. van Gerd Stoop De hut van opa (De Boeck, 2003)
De maan begon te schijnen : gedichten / tekst <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ; tek. Wim Hofman De maan begon te schijnen : gedichten (Leopold, cop. 2002)
Opa, hou jij het nog vol ? : een bloemlezing met 100 gedichten over opa's en oma's / samengest. door <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ; ill. van Wim Hofman Opa, hou jij het nog vol ? : een bloemlezing met 100 gedichten over opa's en oma's (Altiora, 2002)
Het boek van oma / <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ; ill. Gerd Stoop Het boek van oma (De Boeck, cop. 2002)
Ik ruik mijn huis : fragmentenbundel voor het eerste leerjaar / Hans Kuyper, Rindert Kromhout, <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ... [et al.] ; samengest. door Hedwige Buys ... [et al.] Ik ruik mijn huis : fragmentenbundel voor het eerste leerjaar (Villa Kakelbont /NCJ, 2002)
Ons huis past als een vacht : fragmentenbundel voor het tweede en derde leerjaar / Sylvia Vanden Heede, Kathe Recheis, <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ... [et al.] ; samengest. door Annie Beullens ... [et al.] Ons huis past als een vacht : fragmentenbundel voor het tweede en derde leerjaar (Villa Kakelbont /NCJ, 2002)
Hier ben ik best tevreden : fragmentenbundel Makkelijk Lezen / Lydia Rood, <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact>, Brigitte Minne ... [et al.] ; samengest. door Rit Van den Breekel ... [et al.] Hier ben ik best tevreden : fragmentenbundel Makkelijk Lezen (Villa Kakelbont /NCJ, 2002)
De hond op het strand / tekst <exact>Johanna</exact><exact>Kruit</exact> ; ill. Kris Nauwelaerts De hond op het strand (Maretak, 2002)

Meer op bibliotheek.be

Johanna Kruit op Boekenzoeker