Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Jonas Boets

   

Leven

Jonas Boets groeit op met literatuur en cultuur: zijn moeder schrijft een aantal eerstelezersboekjes, zijn vader is acteur. Hij leest erg veel, schrijft graag opstellen, maar droomt als kleine jongen ook van een carrière als profvoetballer. Na zijn studies Germaanse Talen in Antwerpen en een aanvullende opleiding Taal en Bedrijf in Leuven geeft hij enkele jaren Nederlands in het derde en vierde middelbaar. Nu werkt hij voor JIM-tv en bedenkt hij mee televisieprogramma’s.

“‘Ik wil gelezen worden. Punt uit. Het geeft me energie als kinderen zeggen dat ze m’n boeken met plezier gelezen hebben. Het geeft je de spirit.’”

   

Werk

Jonas Boets schrijft eerst een aantal eerstelezersboekjes voor hij in 2003 Sam Smith, zijn eerste jeugdroman publiceert. Voor dat boek, een spannende spionageroman voor oudere kinderen, vertrekt hij van de vraag wat geheim agenten doen als ze jong zijn. Inspiratie vindt hij in films als Mission Impossible en Men in Black en in de figuur van James Bond. De literaire held van Jonas Boets is dan weer Anthony Horowitz, een jeugdauteur die onder meer bekend is van zijn reeks over de jonge spion Alex Rider.

Over de jonge Sam Smith zijn ondertussen nog meer verhalen verschenen, onder meer Sam Smith en de wraak van Carolina en Sam Smith en Operatie Zwarte Regen. Aan zijn liefde voor voetbal houdt hij het boek Geboren om te scoren uit 2008 over, een boek over een gemengde voetbalploeg. Voor vijftienplussers schrijft hij drie licht-surreële psychologische thrillers: Begraaf de liefde, Liever de Leugen en Vermoord het verleden. Omdat Jonas Boets graag verschillende genres uitprobeert, werkt hij ook aan een thrillerreeks speciaal voor meisjes. De eerste titel uit die reeks is Mystery girls: het geheim van Giovanni.

Jonas Boets vindt het belangrijk dat zijn boeken ‘gewoon gelezen worden’. Zijn stijl is rechttoe rechtaan, vlot en ongedwongen. Hij hecht veel belang aan een zorgvuldig opgebouwde plot en aan ruimte voor actie en houdt daar de aandacht van de lezer mee vast.

 

Bekroningen

2010: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Sam Smith en de Dragons

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Jonas Boets op Boekenzoeker