Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Judith Vanistendael

   

Leven

Judith Vanistendael groeit op in Brussel en is al van jongs af aan gebeten door kunst. Ze studeert een jaar aan de Hochschule der Kunste in Berlijn, haalt haar licentie kunstwetenschappen aan de UGent en doet een postgraduaat in Sevilla. Terug in België werkt ze op verschillende plaatsen tot ze uiteindelijk besluit om zich toe te leggen op tekenen. Het was het idee van haar vriend om haar in te schrijven voor de opleiding Beeldverhaal aan Sint-Lukas te Brussel, om stripverhalen te leren tekenen. Haar eerste stripalbum verschijnt in 2007. Ze illustreert onder meer voor Atlas, Querido, Malmberg en Lannoo en publiceert enkele kortverhalen in tijdschriften. In 2010 trekt ze te voet naar Santiago de Compostella, waar ze haar huidige vriend leert kennen. 

“Ze stellen me heel veel vragen over hoe ik op bepaalde scènes kom, maar ik weet dat gewoon niet. Je zit op de trein en plots zit er zo'n scène in je hoofd, en dan schrijf je die neer. En dan kijk je of die werkt binnen het boek. Maar dat is een heel onbewust proces, een inspiratieproces. Hoe harder je werkt, hoe meer inspiratie je krijgt, natuurlijk. ”

   

Werk

Tijdens haar opleiding in Spanje tekent Judith Vanistendael de illustraties voor Vlaamse sprookjes, een boek van haar bekende vader Geert van Istendael. Ze debuteert zelf in 2007 met De maagd en de neger, het eerste deel van een tweeluik dat ook gebaseerd is op een kortverhaal van haar vader. Het boek, over de liefde tussen een vrouw en een Togolese vluchteling, wordt enorm goed ontvangen en deel 2 verschijnt in 2009 in De Standaard als stripverhaal.

In 2012 verschijnt Toen David zijn stem verloor, een verhaal over een man met terminale kanker en hoe zijn gezin omgaat met de ziekte. De illustratrice wordt geïnspireerd door haar omgeving, die zelf met kanker worstelt, maar haar verhalen zijn nooit autobiografisch. De graphic novel geeft haar fantasierijke en speelse stijl weer, die ervoor zorgt dat de sfeer niet te donker of deprimerend wordt. Ze maakt in haar tekeningen gebruik van subtiele aquarelkleuren en sterke contrasten drukken wisselende stemmingen uit. Het kleurenpalet in de strip evolueert ook mee met de zoektocht van het hoofdpersonage naar zingeving.

Haar strips zijn twee jaar na elkaar genomineerd voor de prestigieuze Grand Prix Angoulême en in 2012 wint ze de Jenny Smelik-IBBY prijs voor Rosie en Moussa van Michael De Cock. Haar werk is meerdere keren vertaald en uitgegeven in het buitenland.

 

 

Bekroningen

2012: Jenny Smelik-IBBY prijs voor Rosie en Moussa

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Judith Vanistendael op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Expo Werkplekken
Boe(n)k!
Shortlists Jugendliteraturpreis