Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Kaat Vrancken

   

Leven

Kaat Vrancken studeert communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze werkt bij een uitgeverij, en als freelance copywriter bedenkt ze reclame voor bedrijven. Later verhuist ze met haar man en dochter naar Bree, haar geboorteplaats. Nu is ze auteur van kinderboeken. Tussen het schrijven door geniet ze van theater, film en citytrips.

“Als ik schrijf, zie ik beelden voor mij. Het is alsof ik naar een film kijk die ik kan stopzetten, terugspoelen en op elk moment kan veranderen. Het begin en het einde weet ik meestal, maar alles kan nog veranderen als ik bezig ben. Ik duik in mezelf, in mijn herinneringen, in mijn ervaringen als kind, in mijn gevoelens. Daar komt dan een idee uit en daarna een stukje tekst.”

   

Werk

Terwijl haar dochter Hannah opgroeit, schrijft Kaat Vrancken losse herinneringen over haar neer. Die vormen de basis voor haar debuut in 1995: Zing maar, Hannah. De illustraties zijn van Sandra Klaassen. In de reeks volgen nog meer titels: onder meer Tsjau, Hannah (1999) en Hannah en het raadsel van de stilte (2000). In de Hannah-boeken vertelt Kaat Vrancken over thema’s als dood en seksualiteit op een vanzelfsprekende, humoristische manier. Centraal staat de zesjarige Hannah. Die geeft haar kijk op de kleine en grote gebeurtenissen in haar warme gezin. De diepere bodem van de verhalen maakt ze ook voor volwassenen bijzonder prettig om lezen.

Naast de Hannah-boeken zijn er ook de voorleesboeken over Cheffie, de oudste van drie teckels (Cheffie is de baas, Cheffie bijt door). De blinde Emma is zijn baasje. Knap aan de reeks is dat Vrancken die volledig schrijft vanuit het standpunt van Cheffie en dat ze erin slaagt om een heel precies beeld van de hondenwereld te schetsen.

Voor oudere kinderen schrijft ze het bekroonde Wimperwensen, klavertjesvier over hoe Josefien de dood van haar ‘moemoe’ verwerkt. Voor tieners die zelf graag schrijven, is er 30.000 woorden van Charlie. In dat boek doet Charlie mee aan een schrijfmarathon. Dertig dagen lang moet ze elke dag 1000 woorden schrijven. Van de juf krijgt ze elke dag een schrijftip.

Kaat Vranckens stijl is helder. Voor de grote emoties in haar boeken gebruikt ze nooit grote woorden. Haar werk wordt erg goed onthaald in de pers en in het buitenland en is onder meer vertaald naar onder meer het Duits en het Zweeds.

 

Bekroningen

2011: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Beu
2005: Zilveren Griffel voor Cheffie is de baas
2005: Boekenleeuw voor Cheffie is de baas
2003: Boekenwelp voor Wimperwensen, klavertjesvier
2001: Zilveren Griffel voor Hannah en het raadsel van de stilte

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Kaat Vrancken op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Boe(n)k!