Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Kaatje Vermeire

   

Leven

Na de middelbare school studeert Kaatje Vermeire Grafische - en Reclamevormgeving aan de Gentse Academie. Daarna volgt ze een opleiding Vrije Grafiek, waar ze de eindeloze mogelijkheden leert kennen van grafische druktechnieken, zoals houtsnede en etsen. Naast illustreren, ontwerpt ze geboortekaartjes, uitnodigingen voor trouwfeesten, affiches en ga zo maar door. Kaatje Vermeire woont in Merelbeke. Ze houdt van rommelmarkten, boekhandels, koken en zingen.

“Ik ben vaak geneigd te denken dat mijn tekeningen alleen maar goed kunnen zijn als er bloed, zweet en tranen aan voorafgegaan zijn. Terwijl een losse, spontane schets soms zoveel krachtiger kan zijn, zoveel meer tot de essentie kan komen.”

   

Werk

Kaatje Vermeire debuteert in 2007 met De vrouw en het jongetje. Die prenten maakt ze voor haar eindwerk aan de Academie, Geert De Kockere bedenkt er de tekst bij. Het boek wordt meteen beloond met een Boekenpluim. Sindsdien illustreert Kaatje Vermeire verhalen van onder meer Tine Mortier, Brigitte Minne en Bas Rompa. Zijn haar illustraties in De vrouw en het jongetje donker en mysterieus, dan worden ze in haar volgende boeken lichter, gedetailleerder en speelser.

Kaatje Vermeire experimenteert graag met materialen die ze op rommelmarkten en in oude boekwinkels vindt: stoffen, oud papier, behang, verweerde natuurmaterialen, motieven, oude tijdschriften, stempels… Met die materialen maakt ze collages, die ze combineert met verschillende grafische en schildertechnieken. Het resultaat zijn gelaagde prenten, die reliëf en spanning suggereren. Met haar prenten maakt ze als het ware decors die de emoties in het verhaal versterken. Het zijn eigenzinnige prenten die betekenisvolle details toevoegen aan de tekst.

In 2010 wint Kaatje Vermeire de Picturale, de tweejaarlijkse tentoonstelling rond illustratiekunst die de stad Ronse organiseert. “Haar fotografische, intimistische, universele beelden beslechtten de wedstrijd. Het verdient lof als je erin slaagt een zo mistroostig thema als dementie op te lichten. Elke oerprent slaat je met fenomenale kracht in het gezicht,” aldus de jury over Mare en de dingen. In 2012 maakte ze het affichebeeld van de Jeugdboekenweek, waarop ze het concept tijd verbeeldt.

De boeken die Kaatje Vermeire illustreert, zijn onder meer naar het Spaans, Zweeds en Taiwanees vertaald.

 

Bekroningen

2010: Picturale-prijs
2008: Boekenpluim voor De vrouw en het jongetje

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Kaatje Vermeire op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Expo Werkplekken
Kinderboekendag
Expo Kaatje Vermeire
Herinnering: expo Kaatje Vermeire opent
Oostenrijkse kinderjury bekroont Vlaamse titels