Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Karla Stoefs

   

Leven

De Brusselse schrijfster Karla Stoefs groeit op in een groot nest waar ze haar kindertijd al dromend doorbrengt. Ze kiest ervoor om toegepaste economie te studeren en komt terecht in de informaticawereld. Ze begint tijdens haar studies met schrijven om zo het strakke, binaire wereldje van haar beroep even los te laten. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook toneel en kortverhalen. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. 

“Een schrijver is een beetje een tovenaar. Hij geeft aan ieder woord wat toverkracht en zet ze heel anders op rij dan je verwacht.”

   

Werk

Karla Stoefs debuteert in 2004 met Voor altijd bij jou, waar ze meteen de Kinder-en Jeugdjuryprijs mee wint. Het boek over de jonge Hannah die zich moet aanpassen aan haar vreemde familie, zet meteen de toon voor de rest van haar carrière. Ze maakt ook toneel en kortverhalen en in 2005 wordt haar reisverslag over Marokko gepubliceerd.

Ze schrijft vaak verhalen over kinderen die anders zijn of problemen hebben en hun uitweg zoeken in dromen en fantasie. Dat is ook zo bij De verzwegen brief, een verhaal over de kleine Lotte die plots haar hele leven ziet veranderen als haar eigen paradijs begint af te brokkelen. De auteur roept met haar verhalen belangrijke vragen op die de lezers niet onberoerd laten. Ze creëert getypeerde personages die net daardoor levensecht aanvoelen en schrijft vlotte verhalen om van weg te dromen.

 

Bekroningen

2005: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Voor altijd bij jou

Bibliografie

Dans me Dans me (Abimo, 2017)
Getekend door de oorlog / verhalen Karla Stoefs ; illustraties Randall Casaer, Trui Chielens, Kitty Crowther ... [et al.] Getekend door de oorlog (Manteau, 2015)
De verzwegen brief De verzwegen brief (Manteau, 2012)
Wie niet weg is... Wie niet weg is... (De Eenhoorn, 2010)
Fikkie! Fikkie! (Davidsfonds/Infodok, 2010)
Jij bent om op te eten! Jij bent om op te eten! (Davidsfonds/Infodok, 2010)
Waarom we juf Kol willen vermoorden Waarom we juf Kol willen vermoorden (De Eenhoorn, 2009)
Mooier dan de vlek Mooier dan de vlek (Davidsfonds/Infodok, 2008)
De schreeuw op de muur De schreeuw op de muur (Davidsfonds/Infodok, 2007)
In het donker / tekst Karla Stoefs ; ill. Bert Dombrecht In het donker (De Eenhoorn, 2007)
Stekelzot van je / Karla Stoefs ; ill. Rosemarie de Vos Stekelzot van je (Davidsfonds/Infodok, 2005)
Askura Askura (Davidsfonds, 2004)
Voor altijd bij jou Voor altijd bij jou (Davidsfonds, 2003)

Meer op bibliotheek.be

Karla Stoefs op Boekenzoeker