Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Karst-Janneke Rogaar

   

Leven

De Nederlandse illustratrice Karst-Janneke Rogaar tekent allerlei verschillende dingen. Ze wil dan ook verder in de illustratiewereld en studeert kunst aan Blake college in Londen. Ze zet haar opleiding verder in Nederland aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze illustreert niet alleen kinderboeken maar werkt met allerlei soorten animaties en tekeningen. Ze ontwerpt prints voor kinderkleding, tekent live in een theatervoorstelling het decor en maakt animatiefilms. Daarboven geeft ze ook les aan de Artez hogeschool voor de kunsten in Zwolle en geeft ze af en toe een workshop. Ze woont en werkt momenteel in Amsterdam. 


Werk

Karst-Janneke Rogaar maakt haar officieel debuut als illustratrice in 2006 met het luisterboek De Toverfluit. Ze werkt later nog vaak samen met Frank Groothof en zijn operaboeken en illustreert onder meer Orpheus en de Hellehond van Hades en Gilgamesj, die beiden goed ontvangen worden. Sindsdien illustreert ze, naast haar andere projecten, nog enkele boeken en in 2008 debuteert ze als prentenboekenmaker met Kip en mannetje Bib.

Ze werkt in 2013 met Simon Van der Geest, waar ze samen een  Gouden griffel mee in de wacht sleept voor Spinder. Het kinderboek gaat over de twee broers Hidde en Jeppe. Hidde vertelt in zijn dagboek dat hij in de geheime kelder van het huis een insectenlaboratorium heeft, maar zijn broer Jeppe eist de kelder op voor zijn drumstel. Wat volgt is een ware oorlog tussen de twee broers die zo geïllustreerd is dat het net lijkt of Hidde de tekeningen in zijn dagboek zelf maakt. Karst-Janneke Rogaar tekent herkenbare situaties voor kinderen en brengt met eenvoud humor in het verhaal.

Ze werkt onder meer nog samen met Jan-Willem Anker en Sanne Banker en wordt meermaals bekroond voor haar werk. In 2007 krijgt ze de Kinderboekenprijs voor Gilgamesj en naast de Gouden Griffel wint ze in 2013 voor Spinder ook de Jan Wolkersprijs. 

 

Bekroningen

2014: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Spinder

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Karst-Janneke Rogaar op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Winnaars KJV