Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Kathleen Vereecken

   

Leven

Als oudste van vier zussen is Kathleen Vereecken de verstandige, de brave en verantwoordelijke. Zodra ze kan lezen, leest ze alles wat ze te pakken krijgt – óók boeken waar ze eigenlijk nog te jong voor is. “Lezen werd de sleutel tot reizen in tijd en ruimte,” zegt ze. Niet alleen lezen, trouwens. Als haar ouders haar iets verbieden, schrijft ze er gewoon een verhaaltje over. Zo kan ze haar dromen en plannen alsnog waarmaken. Omdat Nederlands en Engels haar lievelingsvakken zijn op school, volgt ze een lerarenopleiding. Er is helaas geen werk in het onderwijs, dus is ze genoodzaakt tegen haar zin kantoorwerk te doen. Dat doet ze jarenlang, tot haar eerste boeken uitgegeven wordt. Nu combineert ze haar werk als auteur met dat van freelance journaliste. Kathleen Vereecken heeft een zoon en een dochter.

“Anne Franck zou – daar was ik toen stellig van overtuigd! – vast een hele goede vriendin van me geworden zijn. Dat verlangen naar de levens en de gedachten van mensen die er niet meer zijn, de nieuwsgierigheid naar hun drijfveren, heeft me nooit meer losgelaten. Een boek over hen schrijven is de enige manier om zo dicht mogelijk bij ze in de buurt te komen. Het is in zekere zin - een uitspraak die ik even leen van mijn overbuurman, een professor geschiedenis - de dood een hak zetten.”

   

Werk

Kathleen Vereecken debuteert in 1993 met Het raadsel in het fluisterbos – een verhaal dat ze ingestuurd heeft voor een wedstrijd, dat niet wint maar toch gepubliceerd wordt. Haar bekendheid en reputatie als jeugdauteur beginnen te groeien wanneer haar vierde boek, de jeugdroman Alle kleuren grijs, verschijnt. Daarin verweeft ze feit en fictie. Het boek is gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder en gaat over de barre leefomstandigheden van een 19de-eeuws arbeidersgezin.

Sinds Alle kleuren grijs schrijft Kathleen Vereecken vooral historische romans voor jongeren. Ze schrijft onder meer over een dwergmeisje dat door haar ouders verkocht wordt aan het circus (Kleine Cecilia), over de vriendschap tussen een blanke plantersdochter en een zwarte slavin ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog (Lara en Rebecca) en over het denkbeeldige leven van een te vondeling gelegde zoon van Rousseau (Ik denk dat het liefde was). In haar boeken geeft ze heel wat historische informatie, wat ze combineert met psychologisch sterk uitgewerkte personages, een nauwkeurige verhaalopbouw en een beeldende en zintuiglijke taal.

Behalve verhalen, schrijft Kathleen Vereecken ook non-fictie voor kinderen. Ze heeft onder meer boeken over het broeikaseffect, over heksen en over Barack Obama gemaakt.

 

Bekroningen

2011: Kleine Cervantes voor Ik denk dat het liefde was
2010: Boekenleeuw voor Ik denk dat het liefde was

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Kathleen Vereecken op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Longlist Found in Translation
White Ravens 2014
Toast Literair
Kinderboekendag
Cultuurprijs Oost-Vlaanderen
Found in Translation