Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Katrien Seynaeve

   

Leven

Katrien Seynaeve wordt geboren in Gent en groeit op in het West-Vlaamse Izegem. Als kind al is ze een boekenwurm. Wanneer ze 9 is, leent ze alle boeken die ze in haar bibliotheek kan krijgen. Omdat ze die na een tijd allemaal heeft gelezen, helpt een oudere vriendin haar aan boeken die zogezegd niet voor leeftijd geschikt zijn. Eigenlijk is Katrien Seynaeve helemaal niet van plan geweest om te schrijven. Ze studeert psychologie en pedagogiek in Gent, waar ze blijft wonen en docente wordt aan verschillende hogescholen.

“Ik observeer graag mensen, ik kijk graag naar hen, ik lees graag over hen. Zien hoe mensen kijken, reageren, bezig zijn, dat boeit mij geweldig!”

   

Werk

Katrien Seynaeve schrijft sterk geëngageerde en genuanceerde boeken over grote maatschappelijke thema's. Ze vertrekt bijna altijd van feiten en gaat op zoek naar de verhalen van mensen die erachter schuilgaan. Zo ontstaat haar eerste boek naar aanleiding van een reis die ze in 1975 naar Israël maakt. Ze raakt er geboeid door de joods-Palestijnse kwestie en besloot Hebreeuws te gaan studeren. Al haar ervaringen verwerkte ze in haar debuut Vrede nu? Daarin geeft ze een genuanceerd en objectief beeld van de gebeurtenissen in Chabra en Chatilla van 1982.

Ook in Grenzen behandelt Katrien Seynaeve de joods-Palestijnse kwestie, met dezelfde zin voor nuance, maar nu met een breder opzet. Het gaat over de vriendschap tussen een joodse en een Palestijnse jongen en hoe die door het aanslepende conflict op de proef wordt gesteld. De muur van Kristal en Een piano in de tuin gaan over de jodenvervolging. In Oeboentoe geeft ze een kritische benadering van de apartheid in Zuid-Afrika.

Daarnaast schrijft Katrien Seynaeve ook psychologische jeugdromans, zoals het emotionele Een wolk als afscheid (over kanker) en Verdwaald in de mist (over dementie). Een wolk als afscheid krijgt veel aandacht vanwege de gedurfde manier waarop ze over kanker schrijft. In dit boek reconstrueren vrienden en familie tijdens de uitvaartmis de laatste maanden van de 18-jarige Fran. Katrien Seynaeve toont er het onvermogen van mensen om over hun gevoelens te praten.

Katrien Seynaeve schrijft gevoelige en toegankelijke romans, waarin ze vaak verzonnen personages tegen een achtergrond van waargebeurde feiten laat optreden. Ze laat hierbij het oordeel over aan de lezer: haar boeken zetten aan tot nadenken over actuele problemen en conflicten en roepen de lezer op om zelf een genuanceerd persoonlijk standpunt te bepalen. Ze doseert zorgvuldig beschrijvingen en dialogen, die vlot en natuurlijk klinken.

 

Bekroningen

1989: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Een wolk als afscheid
1986: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Vrede nu?

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Katrien Seynaeve op Boekenzoeker