Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Kirstin Vanlierde

   

Leven

Kirstin Vanlierde groeit op in een warm gezin dat haar interesse in cultuur stimuleert. Als kind doet ze niet liever dan verhalen verzinnen, maar ze uitschrijven en afwerken doet ze vaker niet dan wel. Jaren later – ze heeft dan haar diploma Germaanse Taal- en Letterkunde aan de UGent behaald – lukt dat wel. Schrijven is ze ook altijd zonder tekstverwerker en met pen en papier blijven doen. Haar job als auteur combineert ze met lesgeven – Nederlands en Engels in de derde graad van het technisch onderwijs.

Kirstin Vanlierde is getrouwd en woont met haar echtgenoot in Hamme.

“Ik kijk mijn woonkamer rond. Een aardige boekenkast, hoewel niet zo érg groot voor een schrijver. Dat komt omdat ik ook wel eens boeken wegdoe, ik beken. Als ik ze al jaren niet meer gelezen heb en weet dat ik ze ook niet meer zal herlezen, of als ze een miskoop waren, of een cadeau van een goedbedoelende maar mij totaal verkeerd inschattende kennis.”

   

Werk

Kirstin Vanlierde debuteert in 2004 met Als een spiegel. Daarin ontmoet een celliste een blinde pianist. Communiceren doen ze woordeloos, via de muziek, en toch blijken ze dingen te horen, weten en zien van elkaar – meer dan hen lief is. Zo speelt ze subtiel met de grens tussen ‘ik’ en ‘de ander’. Uit dit boek blijkt Kirstin Vanlierdes interesse voor het bovennatuurlijke. Zelf zegt ze daarover: “Ik kan niet geloven dat er niet ergens een verborgen wereld is, een bron van kennis, een diepere gevoeligheid.”

Na haar debuut wordt Kirstin Vanlierde een ‘belofte’ genoemd. Met haar tweede boek Geheugen van steen bevestigt ze die verwachting – “één van de grootste talenten van de nieuwe lichting Vlaamse auteurs”, noemt recensent Ed Franck haar in de Standaard der Letteren. Dit boek verweeft twee verhalen: dat van twee jonge, homoseksuele monniken ten tijde van de Katharen, en dat van de 20ste- eeuwse Andrea en Owen die sporen van de Katharen willen terugvinden. Ook in dit verhaal speelt de idee van reïncarnatie zijdelings een rol en worden grenzen afgetast, tussen heden en verleden dit keer.

Uit haar sciencefiction-tweeluik, Sequoia en Yuma, blijkt dan weer een grote maatschappelijke betrokkenheid en bezorgdheid om het milieu.

Voor haar boeken vertrekt Kirstin Vanlierde steeds van vragen waar ze in haar eigen leven mee bezig is en waarover ze grondig heeft nagedacht. Die combineert ze met gedegen onderzoek naar het thema, de tijd of de locatie waarin haar verhalen zich afspelen. Haar stijl is veelal filosofisch, de plot van haar boeken is weloverwogen, de spanning zorgvuldig opgebouwd.

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Kirstin Vanlierde op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Toast Literair