Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Kitty Crowther

   

Leven

Kitty Crowther groeit op in een internationale Brusselse omgeving. Haar vader is een Engelsman, haar moeder is Zweedse. Door een gehoorstoornis leert ze pas op haar zesde praten. Tot die tijd gebruikt ze boeken en beelden als communicatiemiddel. Kitty Crowther studeert beeldende kunst en illustratie aan het Sint Lucas Instituut in Brussel en gaat daarna aan de slag als illustrator. Ze in woont in het Waalse Blanmont.

““Ik weet nooit vooraf waar mijn verhaal naar toe loopt. Ik vertrek van een beeld dat me bezighoudt en dan zie ik wel. Een beetje zoals een kind dat nog niet precies weet wat het zal gaan spelen.””

   

Werk

Kitty Crowther debuteert in 1994 met Mijn koninkrijk, waarin ze haar gevoelens rond de echtscheiding van haar ouders verwerkt. Het boek is meteen een succes en ze wordt vergeleken met grootheden als Lewis Carroll, Arnold Lobel en Maurice Sendak. Met Mijn vriend Jim vestigt ze twee jaar later haar naam op internationaal niveau. Sindsdien illustreert ze zowel eigen werk als dat van anderen, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

In haar boeken verwerkt Kitty Crowther naar eigen zeggen veel van haar eigen opgekropte woede en verdrongen emoties. Thema’s als verdriet, boosheid en eenzaamheid komen vaak terug, maar evengoed is haar werk grappig en warm. Ze gebruikt weinig woorden en laat graag ruimte voor de lezer om zelf na te denken bij het verhaal en het zelf in te vullen – ze weigert expliciete boodschappen te geven.

De tekeningen van Kitty Crowter zijn eenvoudig, sober en expressief. Ze zijn soms karikaturaal en zitten vol symbolische details. Met dunne contourlijnen en een paar, vaak zachte, kleuren geeft Kitty Crowther de sfeer van het verhaal en de gevoelens van haar personages weer. Met haar tekeningen wil ze iets teruggeven van wat ze als kind in overvloed gekregen heeft. Dat is ze al die kunstenaars die haar zo lang gezelschap hebben gehouden verplicht, vertelt ze.

In 2010 krijgt Kitty Crowther de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. De jury beschrijft haar als ""een meester op het vlak van lijntekeningen maar ook op dat van sfeer. Ze behoudt de traditie van het prentenboek, maar verandert en vernieuwt die ook. In haar wereld staat de deur tussen verbeelding en werkelijkheid wijd open. Ze spreekt de lezer aan op vriendelijke en persoonlijke wijze, maar ook met een diepgaand effect.""

 

Bekroningen

2012: Boekenwelp voor Kleine Man en God
2012: Gulden Palet voor Kleine man en God
2011: Zilveren Griffel voor En?
2010: Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)
2005: Zilveren Penseel voor Kleine Dood en het meisje
2003: Zilveren Penseel voor In het pikkedonker
1997: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Mijn vriend Jim

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Kitty Crowther op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

IlustraTour