Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Klaas Verplancke

   

Leven

Als kind gaat Klaas Verplancke geregeld met zijn grootvader op stap om aquarellen te maken. Later studeert hij grafisch ontwerp en fotografie aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Na zijn opleiding werkt hij een tijd in de reclamesector - hij maakt er reclame voor "mayonaise, aambeienzalf en kiekendraad", zo zegt hij zelf. Daarnaast doet hij illustratief werk, en in 1990 wordt hij voltijds zelfstandig illustrator.

“Ik ben jaloers op het lef en het plezier waarmee kinderen de werkelijkheid naar hun hand zetten. Over verbeelding wordt niet onderhandeld. Zo eenvoudig zou het leven kunnen zijn.”

   

Werk

Zijn eerste illustraties maakt Klaas Verplancke tijdens zijn dienstplicht voor het militaire weekblad Vox - hij bevordert er de lenigheid van Belgische soldaten met een gymnastiekrubriek in het soldatenblaadje. In 1990 debuteert hij met illustraties in De verboden tuin van Gie Laenen. Hij werkt voor tijdschriften en illustreert boeken: van kartonboekjes (Wat doet de kip? ), prentenboeken (Een dag met Robby ) en kinderboeken, tot poëzie (Waar woon jij hond? ), non-fictie (Seks, hoe voelt dat? ), satires (Reinaert de vos: de felle met de rode baard ) en erotische fabels (Confidenties aan een ezelsoor). Sinds 1996 schrijft hij ook zelf en maakt hij prentenboeken als Appelmoes, Nopjes en Jot. Vaak om te lachen, soms ook ernstig.

Aanvankelijk zijn de illustraties van Klaas Verplancke vrij realistisch, vaak met grapjes en speelse details, en stelt hij zich ten dienste van de tekst. Gaandeweg gaat zijn werk een heel eigen rol spelen naast de woorden die het illustreert. Voor Klaas Verplancke is illustreren immers veel meer dan een tekst voorzien van prenten: illustraties moeten de lezer uitdagen dieper in het verhaal te graven en nieuwe betekenissen te ontdekken.

Klaas Verplancke bekijkt illustraties graag filmisch en heeft veel oog voor perspectief, kleurencontrast en diepte. Hoewel hij steeds meer met behulp van digitale technieken werkt, blijft het traditionele tekenen met pen en papier de kern van zijn werk. Zijn illustraties zijn fantasievol en zijn met de jaren karikaturaler, grotesker geworden. Zijn personages hebben bijvoorbeeld vaak grote hoofden, neuzen en monden en kleine benen.

Klaas Verplancke wisselt gemakkelijk van stijl, techniek en materiaal, die hij kiest naar gelang de opdracht en die hij aanpast aan het onderwerp. Voor hem is elk verhaal uniek en verdient het daarom een unieke illustratieve uitwerking. Dat maakt zijn oeuvre erg divers. Zo werkt hij met scraperboard, acrylverf, collage, fotografisch materiaal, pen, kleurpotlood… Maar, hoe verscheiden Verplanckes tekeningen en schilderijen ook lijken qua opzet en uitvoering, ze tonen altijd de kwaliteiten die hem als illustrator en vormgever kenmerken: "een humor die kan variëren van mild tot sardonisch, een poëtische verbeelding, een voorkeur voor het verbeelden van abstracte begrippen en universele emoties, en een dwarse, surrealistische kijk op de werkelijkheid." (cf. www.klaas.be).

Na de publicatie van Jot, een tijdloze parabel voor groot en klein, breekt hij ook internationaal door. In 2001 wint hij bijvoorbeeld de prestigieuze Bologna Ragazzi Award voor Ozewiezewoze , een liedjesboek samengesteld door Jan Van Coillie. In 2004 is hij als eerste Vlaming lid van de internationale jury van de Bologna Illustrators Exhibition. Hij wordt maar liefst acht keer genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award en haalt een finaleplaats bij de Hans Christian Andersen Award for Illustration voor zijn gehele oeuvre in 2005.


Klaas Verplancke is een van de meest bekende Vlaamse illustratoren. Daarnaast is hij een van de medeoprichters van de Vlaamse Illustratoren Club (VIC).

 

Bekroningen

2011: Boekenwelp voor Appelmoes
2006: Boekenwelp voor Nopjes
2003: Boekenpauw voor Heksje Paddenwratje
2003: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Djuk, het kolenpaard van Fort Lapijn
2003: Picturale-prijs
1998: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Simon in het land van Ut
1995: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Het wenende woud
1994: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Wilde ganzen boven het ven
1992: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor De verboden tuin

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Klaas Verplancke op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Een nieuw IBBY-jaar
Vlamingen in New York
Gevaarlijke ontmoetingen
ALMA-nominaties
Cutting Edge Awards
Winnaars Clairvoyants
BolognaRagazzi Digital Award
ALMA voor PRAESA
Kans op de ALMA
Illustratoren in Brugge