Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Koen Van Biesen

   

Leven

Koen Van Biesen is grafisch ontwerper en studeert af in 1988 aan het Sint-Lucas college te Antwerpen. Hij begint les te geven in 1993 aan de academie voor beeldende kunst in Mortsel, waar hij momenteel werkt. Hij schrijft ook muziek en speelt een tijdje piano in het muziekensemble Cabbagetown. Zijn werkboek is voor hem heel belangrijk, daarin noteert hij al zijn creatieve invallen en ideeën. Zijn debuut, De Kapitein en ik, is gebaseerd op zijn zoon die dol is op piraten. Hij woont momenteel in Antwerpen met zijn twee kinderen, Viktor en Alice. 

“Tekenen, muziek componeren en verhalen schrijven: het is eigenlijk drie keer hetzelfde, enkel de taal is anders. Woorden kunnen helrood, vaalgeel, of hemelblauw zijn. Klanken kunnen bijna onhoorbaar fluisteren of woedend roepen. Met korte gepunte zinnen of uitvoerige beschrijvingen schilder je een personage. ”

   

Werk

Koen Van Biesen is een creatieve duizendpoot. Hij is lesgever, illustrator, muzikant en maakt tussendoor soms affiches voor theater en toneelgezelschappen zoals het Fakkeltheater en Leporello. In 2006 verschijnt zijn eerste boek De Kapitein en ik, waar hij verhaal, illustraties en muziek combineert. Hij werkt samen met acteur Bruno Vandenbroecke, die de zang en vertelpartij voor zijn rekening neemt. Voor zijn tweede boek, Mama Lucinda, zingt Veerle Baetens zijn liedjes en bij Buurman leest een boek strikt hij Warre Borgmans als verteller.

De illustrator werkt bijna altijd rond geluid en dat is ook duidelijk het geval in Buurman leest een boek. Buurman leest een boek en wil namelijk stilte, maar zijn buurmeisje is muzikaal en houdt van spelen en lawaai maken. Tot buurman een idee heeft en het meisje ook een boek geeft. Op de cd ondersteunen allerlei geluiden de vertelsels van Warre Borgmans, die de tekst expressief neerzet. Ook de illustraties en het verhaal zijn wonderbaarlijk humoristisch. De wisselende groottes en kleuren, met weinig lijnen en veel wit, zijn suggestief en verwonderlijk. Er wordt ook handig gebruik gemaakt van de bladspiegel, die de muur vormt tussen buurman en meisje.

Koen Van Biesen maakt ook covers en illustraties voor een twintigtal jeugdboeken en wordt twee keer genomineerd voor de illustratorenprijs van de stad Hasselt. Hij combineert zijn uiteenlopende talenten in wonderbaarlijke verhalen die zowel jong als oud zullen verrassen. 

 

Bekroningen

2013: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Buurman leest een boek
2013: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Buurman leest een boek
2009: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Mama Lucinda

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Koen Van Biesen op Boekenzoeker