Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Kolet Janssen

   

Leven

Kolet Janssen studeerde godsdienstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en gaf deeltijds godsdienst in de derde graad van het middelbaar onderwijs in Tienen. Sinds 2006 houdt ze zich voltijds bezig met schrijven, workshops geven en lezingen houden. Janssen woont met haar man en 6 kinderen, waaronder 3 pleegkinderen, in Leuven.

“Ik begin met een idee. Dat kan overal vandaan komen. Daar loop ik dan dagen, weken, soms maanden mee rond voordat ik ermee aan de slag ga. Ondertussen bedenk ik wat ik er mee kan doen: wie de personages kunnen zijn, wat ze allemaal kunnen meemaken, hoe het zou aflopen, enz. Dan maak ik een schema waar dit allemaal instaat. Daarna begin ik aan hoofdstuk 1. Maar meestal gaat het verhaal met mij op de loop en klopt mijn schema helemaal niet meer met het uiteindelijke boek. Mijn personages beginnen namelijk bij het schrijven echt te leven, en dan doe je er niet meer mee wat je wil!”

   

Werk

De boeken van Kolet Janssen zijn niet onder één noemer te vatten. Ze schrijft in verschillende genres: historische verhalen, realistische vertellingen, een verhaal met een magische inslag en sciencefiction, maar ook non-fictie over mens en maatschappij gebonden thema's. Haar boeken zijn erg afwisselend, van luchtig tot ernstig, van pure fantasie tot de harde werkelijkheid. 

Janssen haalt inspiratie uit haar directe omgeving en maatschappelijke en sociale problemen. Ze gebruikt ook godsdienst als thema, op die manier wil ze het geloof op een eenvoudige manier uitleggen aan kinderen.  Voor jongere kinderen schrijft ze met veel fantasie en humor. Voor de oudere lezers gebruikt ze spanning in combinatie met familiegeheimen en bovennatuurlijke krachten. 

Ze wil lezers laten nadenken en helpen bij de vorming van hun persoonlijkheid. Ze tracht daarom steeds een duidelijke boodschap te verwerken in haar verhalen. 

Janssen heeft een vlotte stijl waarin veel dialogen worden gebruikt. Er komen veel beeldspraak en symbolen voor in haar verhalen, maar telkens is het treffend eenvoudig gebruikt. Ze wordt geprezen om haar eenvoudige en heldere taal en geapprecieerd omwille van haar engagement en haar aandacht voor de gevoelens van de personages.

 

Bekroningen

2010: Zoute Zoen Publieksprijs voor Regentijd
1993: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Het duivelskind
1991: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Nacht van Maranta

Bibliografie

Seks hoe voelt dat? : alles over verliefdheid en seks Seks hoe voelt dat? : alles over verliefdheid en seks (Bakermat, 2017)
Rechtop met Obi en Odette : kinderrechten Rechtop met Obi en Odette : kinderrechten (Bakermat, 2017)
Jongen te huur Jongen te huur (Mijnbestseller.nl, © 2016)
De allergiekampioen De allergiekampioen (Bakermat, 2016)
Emma wil een broertje Emma wil een broertje (Bakermat, 2016)
Robby en zijn vrienden Robby en zijn vrienden (De Eenhoorn, 2016)
Twee vrienden Twee vrienden (Bakermat, 2016)
Mijn vriend Cheet@ Mijn vriend Cheet@ Mijn vriend Cheeta (Averbode, 2015)
De droom van Lars De droom van Lars (Clavis, 2015)
Sammy krijgt pleegouders Sammy krijgt pleegouders (Clavis, 2015)
Kofi moet weg Kofi moet weg (Clavis, 2014)
Slijmbal, Superman en Soepjurk Slijmbal, Superman en Soepjurk (Clavis, 2013)
Hosanna! : kinderbijbel met meer dan 150 verhalen Hosanna! : kinderbijbel met meer dan 150 verhalen (Van In, 2013)
Een dag met Robby Een dag met Robby (De Eenhoorn, 2012)
Regentijd Regentijd (Davidsfonds /Infodok, 2011)
Seks, hoe voelt dat? : eerlijke antwoorden over vrijen en zo Seks, hoe voelt dat? : eerlijke antwoorden over vrijen en zo (Davidsfonds /Infodok, 2011)
De groene vijand De groene vijand (Maretak, 2011)
De zevensprong : 7 korte verhalen over 7 sacramenten De zevensprong : 7 korte verhalen over 7 sacramenten (Altiora, 2010)
Een boekje tuin : ontdek de tuin in de vier seizoenen Een boekje tuin : ontdek de tuin in de vier seizoenen (De Eenhoorn, 2010)
Wat is vrijheid? Wat is vrijheid? La liberté, c'est quoi? (Davidsfonds/Infodok, 2009)

Meer op bibliotheek.be

Kolet Janssen op Boekenzoeker