Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Korneel Detailleur

   

Leven

Korneel Detailleur groeit op in Gistel, nabij Oostende. Hij studeert animatiefilm en illustratie aan het KASK in Gent. Hij woont en werkt in diezelfde stad. Korneel Detailleur illustreert niet enkel boeken, maar werkt ook in opdracht van een aantal kranten. 

Korneel Detailleur maakt ook animatiefilmpjes , o.m. voor Theater Laika en The Van Jets. Passe-Vite, een kortfilm waaraan hij meewerkt, haalt de tweede plaats op het Leuven Kort Filmfestival en wordt geselecteerd voor het Annecy Filmfestival.

 

“Ik wil altijd iets mafs maken. Dat doe ik door dingen uit te vergroten of om te draaien. Het zijn de klassieke receptjes, maar ze werken. Daarom teken ik. Voor de vrijheid van het fantaseren.”

   

Werk

Korneel Detailleur debuteert als kinderboekillustrator in 2010 met De Baron en zijn marionetten: een boek naar aanleiding van een tentoonstelling over James Ensor in Mu.ZEE.

Daarna maakt hij onder andere tekeningen voor een aantal nummers van Querido’s Poëziespektakel – een bloemlezing met allerlei gedichten rond een bepaald thema – en bij Het kleine Paradijs en Vissen smelten niet, twee jeugdboeken van Jef Aerts waarbij de relatie tussen kind en ouders een centrale plaats inneemt. Wanneer hij de illustraties verzorgt bij Iemands Lief van Bart Moeyaert, dat verschijnt in 2013, wordt er meer ruchtbaarheid aan zijn werk gegeven.  
 

De stijl van Korneel Detailleur is onwezenlijk, een tikje absurd en heeft een donker, gevaarlijk kantje. Hij laat bij illustraties graag genoeg ruimte voor het verhaal in de tekening en toont daarom nooit alles in één keer. Soms zie je enkel een voet of een half hoofd. 

Soms vertrekt Korneel Detailleur van foto’s die hij bewerkt tot ze er vreemd gaan uitzien. Hij creëert het liefst een nieuwe, bizarre werkelijkheid die toch volstrekt acceptabel aanvoelt. Korneel Detailleur is kleurenblind, maar dat weerhoudt hem er niet van om verschillende kleuren met elkaar te combineren. Kleuren mengen doet hij niet: alles komt rechtstreeks uit de tube.

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Korneel Detailleur op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Expo 'Terra Incognita'
Gevaarlijke ontmoetingen
Jeugdboekenweek online
Kabinet i