Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Kristien Dieltiens

   

Leven

Kristien Dieltiens schrijft en tekent al haar hele leven: als kind leest ze de bibliotheek leeg en gaat ze op tekenles aan de Academie van Kontich. Ze volgt de lerarenopleiding en gaat les geven. Tegenwoordig is ze voltijds auteur. Naast het schrijven en illustreren van boeken, illustreert Dieltiens ook tijdschriften, nieuwjaarsbrieven en uitnodigingen.

Kristien Dieltiens woont in Beernem en heeft zes kinderen.

“Ik schrijf al heel mijn leven. Woorden en taal zijn beeld en geest voor mij. Een boek schrijven is altijd het resultaat van jaren verdieping. Dat vind ik zo boeiend aan schrijven.”

   

Werk

Kristien Dieltiens debuteert in 1997 met De gouden bal, waarvoor ze zowel de tekst schrijft als de illustraties maakt. Aangegrepen door de dood van een leerling op haar school, maakt ze van De gouden bal een voorlees-prentenboek voor jonge kinderen en volwassenen over geboren worden en sterven.

Met haar tweede boek, Olrac, schrijft ze haar eerste historische jeugdroman. Het vertelt het spannende en ontroerende verhaal over de 13-jarige Olrac, die in de Middeleeuwen opgroeit bij een roversbende. Olrac krijgt een vervolg met Aude en Candide. Later zijn ook Papinette en Kelderkind stevige historische verhalen waar een grondige research aan vooraf gaat.

Behalve historische jeugdromans schrijft Kristien Dieltiens ook realistische verhalen, zowel voor kinderen als voor jongeren. Ze schuwt hierbij de zware onderwerpen niet. Zo gaat Alles is Leander over Andreas, wiens broer een zwaar ongeluk krijgt. In Dansen voor je leven vertelt ze samen met Meysam Noori diens levensverhaal: hoe hij het van Afghaans vluchteling tot professioneel danser schopte. Maar evengoed schrijft ze vrolijke verhalen over Sinterklaas, of filosofische prentenboeken als Ik ben Pomme.

Kristien Dieltiens houdt van verhalen met een diepere betekenis. Haar hele oeuvre getuigt van een grote betrokkenheid met en inleving in jongeren. Ze creëert levendige personages, die ze psychologisch sterk uitwerkt. Verder zijn haar boeken zijn beeldend en zintuiglijk geschreven, met veel aandacht voor gevoel en sfeerschepping.

De boeken van Kristien Dieltiens zijn vertaald in onder meer het Duits, Spaans, Portugees en Japans.

 

Bekroningen

2014: Kleine Cervantes voor Kelderkind
2013: Woutertje Pieterse Prijs voor Kelderkind
2002: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Olrac

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Kristien Dieltiens op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Kleine Cervantes voor 'Kelderkind'
Tiktaalik
Kinderboekendag