Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Kristina Ruell

   

Leven

Kristina Ruell groeit op in Leuven en besluit om Rechten te studeren. Daar fleurt ze haar notities op met tekeningen en krabbels, tot ze besluit om haar hart te volgen en Toegepast Grafiek te studeren aan Sint-Lucas in Antwerpen. Ze studeert af in 1998 en begint als freelance illustrator. Ze doet vaak mee aan groepstentoonstellingen maar legt zich vooral toe op haar grote droom; het illustreren van kinderboeken. In 2004 verschijnt dan ook haar eerste boek. De illustratrice verhuist van Leuven naar Schaarbeek en woont momenteel met haar man en vier dochters in Anderlecht. 

“Ik maakte ook de evolutie mee van handschilderen naar digitaal tekenen in Illustrator, zodat de uitgevers de prent sneller konden verwerken. Toch blijf ik nog altijd eerst een schets maken; mijn hart blijft bij het tactiele van het beroep. Ik scan de tekening in, teken het over in het programma en probeer de beste kleurcombinaties uit. Dat scheelt tijd.”

   

Werk

De Vlaamse moslima Kristina Ruell heeft een passie voor tekenen. Ze werkt een tijdje als freelance illustratrice voor tijdschriften zoals Knack, Weekend Knack en Flair en wordt ook geselecteerd voor de illustratiewedstrijd Figures Futur in Parijs.  In 2000 begint ze tentoonstellingen te doen voor onder meer Het Paleis in Antwerpen en ze werkt vaak mee aan groepstentoonstellingen van cultuurhuizen.

Ze debuteert in 2004 met Waar ik was toen ik nog niet geboren was, met tekst van Jaak Dreesen. Het prentenboek beschrijft op een poëtische manier de beleving van de zwangerschap. In 2006 illustreert ze onder meer De Sinterkersthaas van Mario Demesmaekers, die meteen op de shortlist komt voor Mooiste Boekomslag. In het Sinterklaasverhaal gaat de Sint op zoek naar hulp van de Paashaas en de Kerstman om zijn cadeautjes rond te brengen. Kristina Ruell vindt humor heel belangrijk en ze steekt dan ook vaak subtiele grapjes en boodschappen in haar prenten. Ook De Sinterkersthaas zit vol grappige illustraties die variëren in grootte en gekleurd zijn in voornamelijk rode en bruine tinten. 

Ze haalt voor haar prenten veel inspiratie uit de grootstedelijke avonturen in Brussel. Ze werkt onder meer samen met auteurs Patricia David,  Inge Bergh, Jonas Boets en Ed Franck en verdient zeker een plaats in de steeds groeiende lijst van hedendaagse Vlaamse illustratoren. 

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Kristina Ruell op Boekenzoeker