Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Lieve Baeten

   

Leven

Lieve Baeten studeert grafische vormgeving aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten, met als specialisatie Literaire Illustratie. Als student bezoekt ze de internationale kinderboekenbeurs in Bologna. Daarna besluit ze zich toe te leggen op het illustreren van kinderboeken. Verder werkt ze voor reclamebureaus en vrouwenbladen, en aanvaardt ze allerlei opdrachten van kinderboekenuitgeverijen. Ze trouwt met illustrator Koen Fossey. In 2001 komt ze door een ongeluk om het leven.

“De tekst is bij mij altijd kort, maar het verhaal moet goed in elkaar zitten en er moet iets vanuit gaan. Tekst en tekening moeten één geheel vormen. Een goed prentenboek moet zo zijn dat kinderen ernaar teruggrijpen en het meer dan één keer bekijken en lezen.”

   

Werk

In 1992 verschijnt Nieuwsgierige Lotje, het eerste prentenboek dat Lieve Baeten schrijft én illustreert. Het betekent meteen haar internationale doorbraak: het wordt in meer dan tien talen vertaald en krijgt verschillende internationale bekroningen. In de Lotje-reeks verschijnen later nog drie prentenboeken.

Tegelijkertijd met Nieuwsgierige Lotje wordt Eefje Donkerblauw gepubliceerd, nu twintig jaar later nog steeds een klassieker. Lieve Baeten maakt de illustraties, de tekst is van Geert De Cockere. In 1993 illustreert ze voor de Amerikaanse uitgeverij Morton Grove ook The 13 Hours of Halloween van Diane Curtis Regan.

Kenmerkend voor de illustraties van Lieve Baeten zijn de herkenbare, realistische tekeningen en de zachte, harmoniërende kleuren. De vele, fantasierijke details zorgen voor eindeloos kijk- en zoekplezier. Haar prenten zijn klassiek en warm van sfeer, en blinken uit in vakmanschap.

Postuum wordt Slimme Lotje uitgegeven, waarvoor het nieuwe verhaal en enkele tekeningen en schetsen al klaar waren. Haar zoon, Wietse Fossey, voltooit het boek door dat materiaal en enkele prenten uit de vorige Lotje-boeken grafisch te bewerken met de computer.

 

Bekroningen

2002: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Kleine Draak
1993: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Geluk in een papiertje
1993: Boekenpauw voor Nieuwsgierige Lotje
1989: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Zes onder zeil

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Lieve Baeten op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Deutscher Jugendliteraturpreis