Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Luc Descamps

   

Leven

Luc Descamps was kind aan huis bij de bibliotheek van Hoboken, hij las erg veel en deed dat zeer graag. Door zijn liefde voor de geschreven letter en talen volgde hij lerarenopleiding Nederlands, Engels en Duits. Hij stond, op enkele uitstapjes naar de privésector en een zelfstandig statuut na, een hele tijd in het onderwijs. Nu is hij voltijds schrijver. 

“Geef me een zaal vol toeschouwers en laat me maar vertellen, dan ben ik pas echt in mijn element.”

   

Werk

De zin om te gaan schrijven is bij Descamps nogal plots gekomen. Als kind schreef hij goede opstellen, maar aan schrijver worden dacht hij niet. Hij begon oorspronkelijk aan een debuut voor volwassenen. Terwijl hij dit boek afwerkte, kreeg hij een idee voor een jeugdboek, De dodelijke pijp, naar aanleiding van de laaiende discussies over de verbrandingsoven in de buurt waar hij woonde. Zijn roman voor volwassenen is uiteindelijk nooit uitgegeven. 

Descamps schrijft voor een lezerspubliek vanaf 10 jaar. Voor die leeftijd schreef hij onder meer de populaire reeks De donkere getallen, over Harry de Wilde die iets heeft met getallen en naar een school voor bollebozen in het Engelse Stratford-on-Avon gestuurd wordt. Andere fantasieverhalen zijn Mara, over een meisje dat afreist naar een onbekende wereld om haar broer te redden of Elfentrol. De recentste boeken vertellen realistische verhalen vanuit een sociale bewogenheid, met thema’s als pesten, dementie, adoptie, kindermishandeling…

Descamps verhalen hebben doorgaans een min of meer open einde, maar eindigen tegelijkertijd ook steeds hoopvol. Niet zelden zijn ze gebaseerd op waar gebeurde feiten. In het boek Junior vertelt Descamps bijvoorbeeld het levensverhaal van een Congolese straatjongen die het boegbeeld van de Damiaan-actie was. De auteur ontmoette Junior in Congo, verkende samen met hem de stad en bezocht de plekken waar Junior ronddoolde toen hij op straat leefde.

Descamps krijgt regelmatig schrijfopdrachten, voor tijdschriften van Averbode of AVI-verhalen voor Zwijsen bijvoorbeeld.

 

Bekroningen

2007: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor De donkere getallen III: de grot van Merlijn

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Luc Descamps op Boekenzoeker