Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Marian De Smet

   

Leven

Marian De Smet studeert woord, muziek en beeld aan de kunsthumaniora in Hasselt. Daarna volgt ze de lerarenopleiding kleuteronderwijs in Heverlee en werkt ze  als kleuterjuf. Met schrijven begint ze na de geboorte van haar oudste kind. Ze woont momenteel met haar man en drie kinderen in Tongeren.

“‘Hoe lang blijft hij?’ ‘Zo lang het nodig is.’ Maar hij ging eerder. En de leegte die hij achterliet was met niks of niemand op te vullen.”

   

Werk

Marian De Smet begint haar carrière als jeugdauteur met herkenbare verhalen voor peuters en kleuters. Ze debuteert in 2001 met Op slot, een prentenboek over Anna die (met een stapel boeken) opgesloten raakt in het toilet van de bibliotheek. Ze schrijft nog een aantal prentenboeken, voor in 2008 haar eerste jeugdroman verschijnt: De woorden van zijn vingers. Hierin vertelt ze over de gecompliceerde relatie tussen een meisje en een dove jongen. Het boek wint meteen de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Hierna ontwikkelt ze zich verder als auteur voor adolescenten met Geen bereik, een mysterieuze psychologische thriller, en Rotmoevie, een literaire roadmovie.

Inspiratie voor haar prentenboeken vindt ze bij haar eigen kinderen en haalt ze uit haar ervaringen als kleuterjuf. Dat resulteert in herkenbare verhalen – over bijvoorbeeld gescheiden ouders (Ik woon in twee huizen) of broers en zussen (Broertje te koop) – met veel dialogen. Haar jongerenromans zijn veeleer psychologisch. Hoewel haar verhalen spannend zijn, worden ze niet in eerste instantie voortgestuwd door de plot. Centraal staan de personages: sterke jonge mensen die zich in complexe situaties weten te redden. Ze weet de relaties tussen haar personages op een pure manier uit te diepen. Korte hoofdstukken, levensechte dialogen en een sobere taal maken haar boeken vlot leesbaar.

 

Bekroningen

2010: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor De woorden van zijn vingers

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Marian De Smet op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Dag van de Jonge Jury
Nominaties Gouden Lijst