Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Marit Törnqvist

   

Leven

Marit Törnqvist is geboren in Uppsala in Zweden. Haar moeder, vertaalster Rita Verschuur, is Nederlands en haar vader Zweeds. Als ze vijf was, verhuist ze naar Nederland. Ze studeert illustratie aan de Rietveld Academie in Amsterdam en gaat daarna meteen aan de slag als illustrator. Marit Törnqvist woont met haar gezin in Amsterdam, maar brengt haar vakanties door in Zweden.

“Ik vertrek van de werkelijkheid maar ik verteken door bijvoorbeeld het licht anders te maken. Als je steeds nieuwe beelden moet maken, moet je om je heen blijven kijken. Stel, ik wil een tijger tekenen. Dan bekijk ik hem en ontdek zijn onverwachte bewegingen. Zo teken ik een sterkere tijger dan als ik iets uit mijn hoofd probeer te maken.”

   

Werk

Marit Törnqvist debuteert vlak na haar afstuderen met illustraties in Daar komt de tijger, een bundel kleutergedichten van Hans en Monique Hagen. Ze krijgt meteen opdrachten in Nederland én in Zweden. Doordat ze half-Zweeds is en haar moeder de boeken van Astrid Lindgren naar het Nederlands vertaalt, is ze erg vertrouwd met de wereld in de boeken van Astrid Lindgren. Ze illustreert verschillende boeken van Astrid Lindgren, zoals Een kalf valt uit de hemel, De rode vogel en In schemerland. In deze boeken brengt ze het typische landelijke leven van Astrid Lindgren tot leven, met houten huizen, stenige akkers en bloeiende kersenbomen. Die samenwerking leidt uiteindelijk tot de opdracht om het kindercultuurhuis Junibacken in Stockholm te ontwerpen. In dit huis zijn scènes uit de verhalen van Astrid Lindgren nagebouwd.

Behalve werk van Lindgren, illustreert Marit Törnqvist onder meer boeken van Rita Verschuur, Hans en Monique Hagen en Toon Tellegen. In 1995 verschijnt Klein verhaal over liefde, haar eerste eigen prentenboek – een verhaal dat drijft op sfeer, over een meisje dat vanop een paal in zee boten voorbij ziet varen. In 2009 verschijnt Wat niemand had verwacht, een al even poëtisch verhaal over haast en opmerkzaamheid. In 2007 reist ze op uitnodiging van Artsen zonder Grenzen naar Burundi, wat resulteert in Bellen blazen in Burundi. In dit boek voor volwassenen doet ze verslag van wat ze in een ziekenhuis ziet en hoe ze op al het lijden reageert.

Haar werk laat veel ruimte voor fantasie, is sfeervol, poëtisch en soms feeëriek. Het landschap en de kostuums in Pikkuhenki zijn bijvoorbeeld erg sprookjesachtig. Maar haar tekeningen zijn ook realistisch door de precisie waarmee ze haar figuren vorm geeft. Ze gebruikt voor haar illustraties verschillende soorten verf die ze combineert met houtskool, inkt, vetkrijt of pastel. Gevraagd wat ze bijzonder aan haar werk ziet, antwoordt ze: ""Mensen zeggen vaak dat mijn tekeningen atmosfeer hebben en andere werelden oproepen. Ik hoop dat dat waar is.""

 

Bekroningen

2011: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Avonturen van Baron von Münchhausen
2006: Gouden Penseel voor Pikkuhenki
1996: Zilveren Griffel voor Klein verhaal over liefde
1995: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor In Schemerland

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Marit Törnqvist op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Boekenleeuw en Boekenpauw
Literaire krokuskriebels
Nederlandse ALMA-nominaties
Kerntitels Kinderboekenweek
Programma Manuscripta bekend
White Ravens 2014
60ste Kinderboekenweek
ALMA-nominaties
Nederlandse nominaties Andersen Awards
Logos Festival
Naar Bratislava
Kans op de ALMA