Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Marita de Sterck

   

Leven

Als kind is Marita de Sterck gek op atlassen en wereldbollen. In die tijd wil ze ontdekkingsreiziger worden – in navolging van een grootoom die bisschop in China is en die geweldige verhalen meebrengt. Uiteindelijk gaat ze talen, communicatiewetenschappen en antropologie studeren. Tijdens haar studie maakt ze reizen naar Marokko, Egypte, Mexico… Vanuit die ervaringen met andere culturen, begint ze te schrijven. Ze werkt als redacteur voor tijdschriften en televisie en als docent aan de Gentse bibliotheekschool. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen.

“Soms hebben mensen verhalen harder nodig dan voedsel om te overleven. Dat is de reden waarom we blijven verhalen in elkaars geheugen te stoppen. Op deze manier zorgen mensen voor elkaar. Deze woorden zijn niet van mij. Ik heb ze opgetekend tijdens een conferentie voor inheemse volken in Genève waar ik een Indiaanse leider interviewde. Ik kan niet bewijzen dat ze waar zijn, maar ik geloof het wel. Misschien kun je met een verhaal voor mensen zorgen.”

   

Werk

Marita de Sterck debuteert in 1986 met Hakim, een bundel reisverhalen waarin ze vertelt over kinderen uit de derde wereld. Ook haar latere boeken tonen een grote betrokkenheid met andere volken en culturen. Met haar boeken wil ze haar lezers begrip bijbrengen voor mensen die anders zijn. Ook met informatieve boeken zoals Bij nader inzien en Anders is niet gek, wil ze bruggen bouwen tussen verschillende culturen. In workshops creatief schrijven wil ze migrantenkinderen verhalen leren schrijven.

Als antropologe houdt ze zich vooral bezig met de inwijdingsrituelen en -verhalen waarin niet-westerse culturen vieren dat jongeren volwassen worden. Uit die interesse komt bijvoorbeeld Stoute meisjes overal voort, een bundel volksverhalen uit de hele wereld. Die interesse leidt in 1995 ook tot haar eerste adolescentenroman Wachten. “Terwijl ik inwijdingsrituelen bestudeerde, begon ik plots een verhaal te schrijven over mijn eigen zomer 16, die één en al inwijding was,” schrijft Marita de Sterk hierover op haar website.

Wachten is de eerste van haar psychologische adolescentenromans, waarin vooral vriendschap en verliefdheid, en rouw en verlies centraal staan. Marita de Sterck kreeg ooit de raad te “schuppen waar ge staat”. In haar jeugdromans voert ze dan ook herkenbare jongeren op, die graag leven, maar tegelijkertijd onzeker zijn en vrezen gekwetst of verlaten te worden. Haar hoofdpersonages staan op de drempel van volwassenheid, maar zetten die stap soms moeizaam. Zo betekent het studentenleven in Op kot voor Nina veel meer dan louter volwassen worden, en confronteert het haar ook met een oud zeer.

De antropologe Marita de Sterck spreekt ook in haar jeugdromans. Ze neemt oude verhalen op en benadrukt het belang van vertellen, ze focust op kantelmomenten in de levens van haar personages, en gaat in op de relaties tussen verschillende generaties. Met huid en haar is een duidelijk voorbeeld van hoe twee generaties elkaar tegen komen. Het toont zowel het verhaal van de 17-jarige Joppe die in 2003 een demonstratie tegen oorlog organiseert, als het verhaal van zijn grootvader Tist, die als jongeman vecht in de Eerste Wereldoorlog. En naar aanleiding van Niet zonder liefde zegt Marita de Sterck in De Leeswelp: “Als ouders op relationeel vlak ongelofelijk knoeien, hoe vindt de volgende generatie dan nog de moed om te springen? Mislukken in de liefde, faalangst, wat er allemaal scheef kan lopen in verschillende generaties… Ik vind het allemaal de moeite waard om narratief te verkennen.”

Haar boeken voeren tegelijk verschillende personages met elk hun eigen zorgen en persoonlijkheid op, en behandelen vele thema’s. Zelf zegt Marita de Sterck hier in De Leeswelp over: “Ik ben niet de auteur van de ene verhaallijn, die alles wat niet in die lijn past, weggumt. Ik bewonder mensen die het wel kunnen en doen, maar het is niet hoe ik in elkaar zit. Ik zie graag een bonte stoet door elkaar wemelen.”

De stijl van Marita de Sterck is sterk lichamelijk en zintuiglijk. Ze laat haar personages vaak in de ik-vorm aan het woord, wat persoonlijke verhalen oplevert. Dat ze graag met verschillende taalregisters speelt, versterkt dit. Overigens gebruikt ze in haar romans krachtige metaforen. De hindernissen die de personages in Niet zonder liefde in hun leven moeten zien te overwinnen, krijgen bijvoorbeeld een spiegelbeeld in de ‘parkour’-sport. In Kwaad bloed contrasteert ze de bloeiende puberteit van meisjes en de pikante verhalen die ze elkaar vertellen met de strenge, koude omgeving van een kostschool.

Behalve jeugdromans – die vaak bekroond worden door zowel volwassenen- als kinderjury’s – schrijft Marita de Sterck ook prentenboeken (Schatjepatatje, Koekeloeren), verhalen voor jonge kinderen (Loop naar de zon, Mijn eiland) en non-fictie (Alle dagen feest).

 

Bekroningen

2010: De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer voor De hondeneters
2007: Boekenleeuw voor Kwaad Bloed
2007: Zoenen (Zilveren Zoen) voor Kwaad bloed
2006: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Met huid en haar
2005: Zoenen (Zilveren Zoen) voor Met huid en haar 
2004: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Op kot
2001: Zoenen (Gouden Zoen) voor Wild vlees
2000: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Splinters 
1994: Boekenwelp voor Een vijf met negen nullen

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Marita de Sterck op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Annie M.G. Schmidt-lezing 2014
Boe(n)k!
Kinderboekendag
Beerten houdt Schmidt-lezing
Staat van het Boek
Kaarten Schmidt-lezing
Genomineerden Dioraphte