Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Mark Tijsmans

   

Leven

Mark Tijsmans groeit op in een groot gezin in Merksem en is van jongs af aan gebeten door de kunsten. Vanaf dat hij kan schrijven, wil hij al schrijver worden maar hij begint op zijn 15 op het podium. Na zijn middelbare schooltijd schrijft hij zich na een tijdje dan ook in op de afdeling Toneel van het Koninklijk conservatorium in Brussel. Sindsdien is hij niet meer weg te slaan van het podium en van televisie; zowel op muzikaal vlak als acteur. Hij is onder meer te zien in de serie Flikken, als Ketnetwrapper en in de musical Peter Pan. Hij geeft ook een tijdje les en richt een eigen managementbureau op. Hij debuteert als jeugdauteur in 2006, wanneer uitgeverij Manteau hem zelf contacteert. Hij zet zich vaak in voor goede doelen en woont momenteel in Merksem. 

“Jeugdliteratuur heeft iets heel gek. Wanneer ben je te oud voor jeugdliteratuur en is die periode voorbij? Vanaf je 15 of 16 jaar? Ik spreek daarom veel liever over de term familieboeken of gezinslectuur. ”

   

Werk

De creatieve duizendpoot debuteert in 2006 met Het Geheim van te veel torens. Het boek vertelt het verhaal van de tweeling Willem en Nelle Ter Toren die in een weeshuis wonen en op een nacht ontvoerd worden door een vreemde butler. In 2008 wordt het meteen tot beste boek verkozen door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Mark Tijsmans vervolgt zijn succesverhaal met de trilogie rond de avonturen van scholier Wiet Waterlanders. Voor Wiet Waterlanders en de Kleine Carolus code, wordt hij wederom genomineerd en schrijft hij later nog een vervolg.

De hoofdrol in zijn boeken is altijd weggelegd voor kinderen. Dat is ook het geval in De Ridders van de ronde keukentafel, een boek gebaseerd op de verhalen van Koning Arthur. Het is een fantasievol en humoristische kijk op de alom bekende mythe, gegoten in kinderschoenen. Spanning staat centraal en zijn vlotte schrijfstijl, snelle dialogen en komische noten zorgen voor leesplezier bij jong en oud.  

Hij toert met De Ridders van de ronde keukentafel een tijdje rond met een theatershow en wordt ook genomineerd door de Kinder- en Jeugdjury. Door de jaren heen krijgt hij tal van nominaties en prijzen, waaronder de Gouden Klaproos in 2011. Mark Tijsmans is dan ook een grote naam in de wereld van de jeugdliteratuur en kijkt altijd uit naar een volgende project. 

 

Bekroningen

2009: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Wiet Waterlanders I
2008: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Het geheim van te veel Torens

Bibliografie

De tsaar van eender waar De tsaar van eender waar (Van Halewyck, 2017)
Wiet Waterlanders en de kleine Caroluscode Wiet Waterlanders en de kleine Caroluscode De kleine Caroluscode (Van Halewyck, 2016)
Wiet Waterlanders en het (Kolibri) mysterie Wiet Waterlanders en het (Kolibri) mysterie (Van Halewyck, 2016)
Wiet Waterlanders en Sint-Preventia in de gloria Wiet Waterlanders en Sint-Preventia in de gloria Sint-Preventia in de gloria (Van Halewyck, 2016)
Wiet Waterlanders en de 9de compagnie van heethoofden Wiet Waterlanders en de 9de compagnie van heethoofden De 9de compagnie van heethoofden Wiet Waterlanders en de 9de compagnie van heethoofden (Van Halewyck, 2016)
De echt aardige rechters De echt aardige rechters Wiet Waterlanders en de echt aardige rechters (Van Halewyck, © 2016)
Het heilig hout brandt zonder pijn Het heilig hout brandt zonder pijn (Abimo, 2016)
Van zilver zal de ketel zijn Van zilver zal de ketel zijn (Abimo, 2016)
Uit de lucht geplukt, of Hoe Ricky de wereld redt Uit de lucht geplukt, of Hoe Ricky de wereld redt (Abimo, 2015)
Het geheim van te veel torens Het geheim van te veel torens (Manteau, 2015)
Molenwieken : de kronieken van Sooi Molenwieken : de kronieken van Sooi (Abimo, 2015)
De ridders van de ronde keukentafel De ridders van de ronde keukentafel (Manteau, [2015])
Strooi as van een verborgen held Strooi as van een verborgen held (Abimo, 2015)
Het is de laatste daad die telt Het is de laatste daad die telt (Leopold, 2015)
Een toverstaf, een tovenaar Een toverstaf, een tovenaar (Manteau, 2015)
De ridders van de ronde keukentafel De ridders van de ronde keukentafel (Zwijsen, 2015)

Meer op bibliotheek.be

Mark Tijsmans op Boekenzoeker