Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Martha Heesen

   

Leven

Martha Heesen was in haar jeugdjaren een lustige lezer. Op 18-jarige leeftijd besliste ze Nederlandse Taal- en Letterkunde te gaan studeren in Amsterdam. Momenteel is ze actief als schrijfster en vertaalster. 

Heesen is verzot op poezen. Haar favoriete woord is dan ook ‘kattenluikje’. Er komen zo veel poezen, jongens en koeien in haar boeken voor omdat ze in een Brabants dorp opgegroeid is waar poezen, jongens en koeien dagelijkse kost waren.

“Het leukste van schrijven is niet het schrijven zelf, maar het rondlopen met zo'n verhaal in je hoofd, waar je steeds een stukje verder aan breit. Eigenlijk doe je dat ook niet zelf, de hoofdpersoon maakt gewoon zijn eigen verhaal.”

   

Werk

Martha Heesen debuteerde in 1993 met Het plan-Stoffels en heeft inmiddels een twintigtal titels op haar naam staan. Ze weet zich bijzonder goed in te leven in haar personages en besteedt veel aandacht aan hun gevoelens en gedachten. Zelf typeert ze haar hoofdpersonages als ‘droomhoofden’: tobbende, gevoelige personages met een eigen (geheime) fantasiewereld. Maar tegelijk zijn ze eigenzinnig en behulpzaam, nemen ze initiatieven en streven ze naar rechtvaardigheid. Familiebanden spelen een prominente rol in haar boeken. Vaak vertellen de kinderen uit haar boeken over hun groeipijnen, hun geheimen en stiekeme angsten. 

De opbouw van haar verhalen is langzaam maar suggestief, beetje bij beetje wordt duidelijk wat er precies aan de hand is. Heesen laat ook ruimte voor een eigen inbreng van de lezer in het verhaal: vaak worden vele zaken niet uitgesproken en laat ze de lezer in het ongewisse, waardoor hun fantasie op de proef gesteld wordt. Niet alles moet verhelderd worden in het verhaal.
 

 

Bekroningen

2015: Theo Thijssen-prijs
2012: Gouden Lijst voor Bajaar
2009: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Watson
2007: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Wolf
2004: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Toen Faas niet thuiskwam
2002: Zilveren Griffel voor Stekels
2001: Zilveren Griffel voor Mijn zusje is een monster
2000: Zilveren Griffel voor De vloek van Cornelia

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Martha Heesen op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Heesen krijgt Theo Thijssen-prijs