Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Mattias De Leeuw

   

Leven

Mattias De Leeuw tekent en leest van jongs af aan: hij wil striptekenaar worden en verslindt de verhalen van Roald Dahl, met tekeningen van Quentin Blake - die later een grote invloed op zijn eigen werk zal hebben. Hij studeert Illustratieve Vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen. Als student al krijgt hij de Picturale van Ronse-prijs voor jong talent. In 2011 studeert hij af met De steltenloper, een woordeloos prentenboek. Mattias De Leeuw illustreert niet enkel kinderboeken, hij is ook een freelance illustrator voor magazines, kranten en uitgeverijen. Af en toe waagt hij zich aan opdrachten die verder gaan dan illustreren, zoals het decorontwerp voor Brooddoos, een theatervoorstelling van Dimitri Leue.

“Ik teken altijd uit mijn hoofd. Soms blader ik wel eens even in reisboeken. Maar nooit om foto’s na te tekenen. Vaak weet ik op voorhand ook niet honderd procent hoe mijn beeld er zal uitzien.”

   

Werk

De steltenloper, het afstudeerproject van Mattias De Leeuw, is meteen zijn debuut. Samen met een aantal zesjarigen bedenkt hij het verhaal van een man die de wereld rondreist op hoge stelten. Het boek verschijnt in 2011 en hij krijgt er de Boekenpluim voor. Daarna gaat het snel: hij illustreert onder meer De zeepridder van Kristien In-’t-Ven (over een dappere én propere ridder die een draak moet verslaan), Dertien Rennende Hertjes van Edward Van de Vendel (een soort graphic novel voor kinderen, over hoe fantasie een broer en een zus dichter bij elkaar brengt) en Azizi en de kleine blauwe vogel van Laïla Koubaa (een prentenboek over de Arabische lente). Als auteur-illustrator maakt hij Karel Eend is Verliefd en Sint op komst.

Omdat hij zelf eigenlijk niet zo graag leest, maakt hij graag sequenties van verschillende illsutraties bij een tekst en heeft hij een boon voor woordenloze prentenboeken. Hij speelt graag met kleine details en grapjes – zoals een parelhoen die graag parelkettingen draagt – en werkt met frisse kleuren. Hij bouwt graag zijverhalen in die zowel jong als oud aanspreken. Zijn illustraties komen heel spontaan tot stand, met verftoetsen, zwierige lijnen en kleine figuren op een groot blad. Retoucheren doet hij niet: het moet van de eerste keer raak zijn.

 

Bekroningen

2013: Boekenpluim voor De steltenloper

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Mattias De Leeuw op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Gevaarlijke ontmoetingen
IBBY-vriendenmiddag
Shortlists Jugendliteraturpreis
Winnaars Kinder- en Jeugdjury