Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Maurice Sendak

   

Leven

De ouders van Maurice Sendak zijn arme, Poolse migranten. Hij groeit op, als jongste van drie kinderen, in het New Yorkse Brooklyn. Zelf noemde hij zijn kinderjaren “a terrible situation” omdat ze overschaduwd worden door de dood van veel van zijn familieleden in de Holocaust. De vele oude familieverhalen over Polen spelen een grote rol in zijn jeugd. Zijn liefde voor boeken groeit door zijn zwakke gezondheid, die hem vaak aan bed kluistert. Door die zwakke gezondheid is zijn moeder overigens erg bezorgd om hem – wat hij later zal vertalen in zijn werk: zij zal de maan zijn die in zijn prenten zo vaak boven alles schijnt. Nadat hij op zijn 12de de Disneyfilm Fantasia ziet, beslist hij illustrator te worden. Hij woont tot zijn dood in Connecticut.

“Kind-zijn is een verdomd serieuze zaak.”

   

Werk

De eerste tekeningen van Maurice Sendak verschijnen al op zijn 19de. In 1951 krijgt hij zijn eerste opdracht en maakt hij tekeningen bij Wonderful Farm van Marcel Ayme. Wanneer hij in 1952 A hole is to dig van Ruth Kraus illustreert, begint zijn loopbaan echt. Zijn eerste zelfgeschreven prentenboek Kenny’s window verschijnt in 1956.

In zijn eigen boeken verkent Maurice Sendak de psychologie van kinderen. Zijn werk gaat hoofdzakelijk over hoe kinderen met behulp van fantasie omgaan met sterke emoties en angsten. De manier waarop hij dat in beeld brengt – open, eerlijk en zonder sentimenteel te worden – zorgt aanvankelijk voor heel wat controverse. Hij ontketent een revolutie in de kinderboekenwereld: hij verlegt de grenzen van wat kan en niet kan. Wanneer hij in 2003 de eerste Astrid Lindgren Award krijgt, noemt de jury hem ""dé man van het moderne prentenboek.""

Maurice Sendaks illustraties hebben vaak een wilde, onheilspellende sfeer. Zijn tekenstijl is geïnspireerd op het werk van de 19de-eeuwse boekillustratoren zoals Randolph Caldecott. Met zijn typische arceerstijl verwijst hij naar oude gravures en brengt hij dynamiek in zijn illustraties.

Het bekendst is Maurice Sendak geworden met Where the wild things are (Max en de Maximonsters). Dit boek betekent een keerpunt in zijn carrière. Tot dan vinden critici zijn werk niet voldoende origineel. Het levert Sendak in 1964 de Caldecott Medal op. Sindsdien is hij is een van de grootste namen in de kinderboekenwereld. In 2009 verwerkt de Amerikaanse auteur Dave Eggers het prentenboek tot een roman en een filmscript. Datzelfde jaar komt de film uit, in regie van Spike Jonze.

Behalve schrijven en illustreren, ontwerpt Maurice Sendak ook houten speelgoed, schrijft hij lied- en operateksten en tekent hij graag operadecors en -kostuums. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van Sesamstraat in Amerika en maakt hij een aantal animatieseries voor televisie.

 

Bekroningen

2002: Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)
1982: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor In de nachtkeuken 
1970: Hans Christian Andersen Prijs (illustratoren)

Bibliografie

Max en de maximonsters Max en de maximonsters (Lemniscaat, 2014)
Max en de Maximonsters Max en de Maximonsters Where the wild things are (Lemniscaat, 2013)
Kleine beer Kleine beer Little bear (Ploegsma, 2008)
Papa beer komt thuis Papa beer komt thuis Father bear comes home (Ploegsma, 2007)
Kleine beer bij opa en oma / door Else Holmelund Minarik ; met tek. van Maurice Sendak Kleine beer bij opa en oma Little bear's visit (Ploegsma, 2006)
Een kusje voor kleine beer / door Else Holmelund Minarik ; met tek. van Maurice Sendak Een kusje voor kleine beer A kiss for Little Bear (Ploegsma, 2006)
Het grote boek van Kleine Beer / Else Holmelund Minarik ; met tek. van Maurice Sendak Het grote boek van Kleine Beer (Ploegsma, 2002)
Kleine beer en zijn vrienden / Else Holmelund Minarik ; met tek. van Maurice Sendak Kleine beer en zijn vrienden Little Bear's friend (Ploegsma, 1999)
Het huis aan de rand van de zee Het huis aan de rand van de zee (Lemniscaat, cop. 1998)
What can you do with a shoe ? / Beatrice Schenk de Regniers ; pictures by Maurice Sendak What can you do with a shoe ? (McElderry books, 1997)
Zlateh de geit en andere sprookjes Zlateh de geit en andere sprookjes Zlateh the goat and other stories (BZZTôH, 1989)
Le grand livre vert / Graves, Robert ; ill. van Sendak, Maurice Le grand livre vert The big green book (Gallimard, 1986)
Iggeltje Piggeltje Pop ! of het leven moet meer waard zijn / geschr. en geill. door Maurice Sendak Iggeltje Piggeltje Pop ! of het leven moet meer waard zijn Higglety Pigglety Pop : or there must be more to life (Bakker, 1984)
In de nachtkeuken / Maurice Sendak In de nachtkeuken In the night kitchen (Ploegsma, 1981)
Wat staat er op Rosies deur / Maurice Sendak Wat staat er op Rosies deur (Ploegsma, 1978)
Wat staat er op Rosies deur Wat staat er op Rosies deur The sign on Rosie's door (Ploegsma, cop. 1978)
Wat een hondje, ! of Een huisdier : waar begin je aan ? / Sendak, Maurice en Margolis, Matthew ; ill. van Sendak, Maurice Wat een hondje, ! of Een huisdier : waar begin je aan ? Some swell pup (Ploegsma, cop. 1977)
Candy, kom terug / Meindert Dejong ; met ill. van Maurice Sendak Candy, kom terug Hurry home, Candy (Westfriesland, cop. 1971)
Kleine beer en zijn vrienden / Else Holmelund Minarik ; ill. Maurice Sendak Kleine beer en zijn vrienden (Ploegsma, 1969)
Wat een hondje ! / Maurice Sendak Wat een hondje ! (Ploegsma, s.d.)

Meer op bibliotheek.be

Maurice Sendak op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Tiplijst Vriens
Moeyaert genomineerd voor Andersen