Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Merel Eyckerman

   

Leven

Merel Eyckerman is geboren in Turnhout in 1981. Ze gaat naar de tekenacademie in Turnhout, begint in de middelbare school in de richting wiskunde en talen maar verruilt die al snel voor een kunstrichting. In Hasselt studeert ze af als meester illustratief ontwerpen. Ze gaat met een uitwisselingsproject naar Finland en tekent in Egypte en Turkije archeologische vondsten. Vandaag woont ze in Bevel met haar man, illustrator Benjamin Leroy, en zoontje.

“Als je alles waar ik mee bezig ben en wil zijn, eerlijk probeert te verdelen over evenveel dagen en weken, kom je op ongelijke stukken uit. Al ga ik niet de hele tijd met scherp geslepen punt door de geluidsmuur, er wandelen heel wat kleuren en figuren vrij in en uit, en zij wijzen uiteindelijk mijn rechterhand de weg op het papier.”

   

Werk

In 2004 illustreert Merel Eyckerman de kartonboekjes Konijn en zus willen de grootste zijn en Konijn en Zus maken ruzie van Brigitte Minne. In 2005 verschijnt het eerste prentenboek met haar illustraties: Welterusten, Fietje, met tekst van Nils Smit. Sindsdien illustreert ze onder meer prentenboeken (Iedereen prinses), poëzie (Waar ik ben) en boeken voor eerste lezers (Op kamp in de tuin).

Met haar werk wil Merel Eyckerman de dingen die ze opmerkt en die haar aanspreken vangen en delen. Haar illustraties moeten een eenheid vormen met de tekst – soms gebeurt dat door dingen toe te voegen, soms door zaken weg te laten.

Haar werk is sfeervol en oogt vaak lief, het kenmerkt zich door een elegantie en grote precisie. Ze is dol op kleur, vormgeven en creëren. Haar kleurgebruik is dan ook opvallend: het lijkt zacht, maar is tegelijk erg weldoordacht. Hoewel haar illustraties heel herkenbaar zijn, verrassen ze door bijzondere details en subtiele grapjes.

Naast (prenten)boeken illustreren, illustreert ze voor tijdschriften, educatieve uitgaven en kranten, en maakt ze wetenschappelijke illustraties voor archeologisch onderzoek. Haar boeken zijn vertaald in onder meer het Frans, Hongaars en Koreaans.

 

Bibliografie

Mijn zusje heeft het kleinste huis Mijn zusje heeft het kleinste huis (Gottmer, 2017)
Waar ik ben : gedichten voor kinderen en anderen Waar ik ben : gedichten voor kinderen en anderen (De Eenhoorn, 2016)
Jij tussen vele anderen Jij tussen vele anderen (De Eenhoorn, 2016)
Zelda de piraat Zelda de piraat (De Eenhoorn, 2014)
Kerst met kindje Kerst met kindje (De Eenhoorn, 2013)
Een nieuwe thuis voor Treesje Een nieuwe thuis voor Treesje (Manteau, 2013)
Josephina : een naam als een piano Josephina : een naam als een piano (De Eenhoorn, 2013)
Schildpad gaat weer naar school Schildpad gaat weer naar school Back to school Tortoise (De Vries-Brouwers, 2010)
Op kamp in de tuin Op kamp in de tuin (De Eenhoorn, 2010)
Iedereen prinses Iedereen prinses (De Eenhoorn, 2010)
Jee jee jee Jee jee jee (Lannoo, 2010)
Bas, de poes Bas, de poes (De Eenhoorn, 2009)
Onder de sterren : nachtverhalen voor wie nog niet naar bed wil / met verhalen van Michaƫl De Cock, Siska Goeminne, Kolet Janssen ... [et al.] Onder de sterren : nachtverhalen voor wie nog niet naar bed wil (Davidsfonds/Infodok, 2008)
Leen is ziek Leen is ziek (De Eenhoorn, 2008)
Het boek van de troost : met kinderen denken over afscheid & verlies, leven & geluk Het boek van de troost : met kinderen denken over afscheid & verlies, leven & geluk (Davidsfonds/Infodok, 2007)
Bas en de eend / Alja Verdonck ; met prenten van <exact>Merel</exact><exact>Eyckerman</exact> Bas en de eend (De Eenhoorn, 2006)
Konijn en Zus krijgen een potje Konijn en Zus krijgen een potje (De Eenhoorn, 2005)
Konijn en Zus in de sneeuw Konijn en Zus in de sneeuw (Uitgeverij De Eenhoorn, 2005)
Welterusten, Fietje / tekst Nils Smit ; ill. <exact>Merel</exact><exact>Eyckerman</exact> Welterusten, Fietje (De Eenhoorn, 2005)
Konijn en Zus maken ruzie / tekst Brigitte Minne ; ill. <exact>Merel</exact><exact>Eyckerman</exact> Konijn en Zus maken ruzie (De Eenhoorn, 2004)

Meer op bibliotheek.be

Merel Eyckerman op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Expo Werkplekken