Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Michael De Cock

   

Leven

Michael De Cock studeert Romaanse taal- en letterkunde en volgt een acteursopleiding aan het conservatorium in Brussel. Hij is acteur, regisseur, schrijver, vertaler en tekstbewerker. Hij acteert bij verschillende theatergezelschappen, waaronder Het Paleis, en speelt mee in tv-series als Flikken en Thuis. Hij richt het theatergezelschap Droomedaris-Rex op en is sinds 2006 directeur van het theaterhuis ’t Arsenaal in Mechelen. Vanaf september 2016 is hij directeur van de Koninklijke Brusselse Schouwburg (KVS) in Brussel. Michael De Cock is getrouwd en heeft vijf kinderen.

“Ik interviewde mijn grootvader die in een concentratiekamp had gezeten. En mijn groottante die tijdens het interbellum vijf keer wereldkampioen wielrennen is geweest. Op een mannenfiets! Hun verhalen kwamen in mijn krantje terecht, dat mijn vader uittypte en tijdens familiefeesten uitdeelde.”

   

Werk

Michael De Cock heeft een aantal theaterteksten geschreven en boeken voor volwassenen. Zijn boeken voor volwassenen getuigen van een grote maatschappelijke betrokkenheid. Zo schrijft hij over vluchtelingen en asielzoekers in Op een onzeker uur en Aller/retour, en over sterven in Hoe mensen sterven.

Het eerste kinderboek, Floor, Oto en Titus: als dat zou kunnen, van Michael De Cock verschijnt in 2004. Hierin vertelt hij verhalen over drie figuren die elk op hun eigen berg in dezelfde vlakte wonen. Sinds 2010 nemen zijn kinderboeken een hoge vlucht: hij schrijft over Rosie en Moussa (twee kinderen die in hetzelfde flatgebouw wonen), maakt prentenboeken (Hoe oma almaar kleiner werd), blaast nieuw leven in Griekse mythen (waaronder Veldslag om een hart: het verhaal van Helena en Diep in het woud: verzamelde verhalen van Ovidius) en schrijft de adolescentenroman Hannibal, over de gelijknamige Carthaagse veldheer.

Michael De Cock bouwt zijn verhalen zorgvuldig op en zet met weinig woorden sterke karakters neer. In een taal en stijl die helder en to-the-point zijn, aangelengd met sterke beelden, behandelt hij diepere filosofische thema’s – zoals de vader-zoonrelatie in Vliegen tot de hemel en in Hannibal, en leven en dood in Hoe oma almaar kleiner werd. De reeks over Rosie en Moussa valt op door de subtiele humor waarmee hij herkenbare personages in een hedendaagse wereld tekent.

De band tussen de boeken van Michael De Cock en theater is nooit ver weg. Van zowel Floor, Oto en Titus als Rosie en Moussa en De brief van papa zijn familievoorstellingen gemaakt. Daarnaast presenteert hij een boekenprogramma op de Antwerpse regionale zender ATV en laat hij zijn stem regelmatig horen in het debat over jeugdliteratuur en de rol daarvan in de maatschappij.

 

Bekroningen

2015: Boekenleeuw voor Veldslag om een hart
2013: Boekenwelp voor Rosie en Moussa: de brief van papa
2013: Boekenwelp voor Hannibal
2012: Jenny Smelik-IBBY prijs voor Rosie en Moussa
2011: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Rosie en Moussa
2011: Boekenwelp voor Rosie en Moussa
2011: Zilveren Griffel voor Hoe oma almaar kleiner werd
2011: Zilveren Griffel voor Vliegen tot de hemel

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Michael De Cock op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Feest KJV
Toast Literair
Boe(n)k!
Tiktaalik
Herinnering Zoute Zoen
Nominaties Boekenleeuw en -pauw
Shortlists Jugendliteraturpreis
Boekenleeuw en Boekenpauw
Jeugdboekenweek 2016