Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Mieke Versyp

   

Leven

Mieke Versyp studeert Filosofie aan de Universiteit Gent en is gebeten door de kunsten. Ze is een tijdje actief als theater en dansrecensent en tot en met 2011 is ze ook vaste productiedramaturg in het Vlaamse kinderkunstencentrum Kopergietery. Daarna wordt ze freelance dramaturg voor dat kunstencentrum en onder meer Studio Okra. In 2004 richt ze het theatergezelschap Jenny op met onder meer illustrator en auteur Gerda Dendooven. In 2007 besluit ze zich toe te leggen op jeugdliteratuur en schrijft ze haar eerste boek bij uitgeverij Lannoo. Ze heeft een dochter en woont momenteel in Gent. 

“Er is geen gezin waarbij ik meer wilde horen dan de familie Stamper uit Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Ik kreeg het boek cadeau van mijn moeder toen ik zes was, en het heeft me nooit meer losgelaten. Door dit boek leerde ik niet alleen lezen, ik leerde ook graag lezen. Pluk zit in mijn bloed, en met hem alle wezens – mensen en dieren – uit het boek die zijn pad kruisten.”

   

Werk

De Gentse schrijfster debuteert in 2007 met het opvallende prentenboek Linus, met illustraties van Pieter Gaudesaboos en Sabien Clement. Ze valt meteen in de prijzen en krijgt een Boekenwelp en een Gouden uil voor haar werk. Het boek krijgt in 2011 ook een theaterbewerking van het gezelschap Tank vzw. Ze schrijft niet enkel prentenboeken maar maakt met Eksternacht  ook een bundeling van korte autobiografische verhalen over mislukte liefdes in de jaren ‘40, ‘50 en ‘60. De verhalen gaan over haar ouders en grootouders en het boek is gevuld met tekeningen, foto’s en voorwerpen uit die tijd.

Mieke Versyp maakt fantasierijke verhalen en creëert een goede wisselwerking tussen tekst en illustratie. Ze werkt dan ook samen met allerlei illustratoren, onder meer met Trui Chielens voor Hoe ik het kopbeest versloeg: 23 manieren om niet onzichtbaar te zijn. Het hoofdpersonage Taula neemt je mee in haar leefwereld; een tienermeisje in een huis met zeven kinderen van verschillende vaders. De schijfster gaat geen onderwerp uit de weg en hoewel het thema zwaar kan aanvoelen, blijft de toon luchtig. En dat element kenmerkt ook meteen de stijl van Mieke Versyp; speelse verhalen met dubbele en donkere lagen die jong en oud niet onberoerd laten.  

 

Bekroningen

2008: Boekenwelp voor Linus

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Mieke Versyp op Boekenzoeker