Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Noëlla Elpers

   

Leven

De vader van Noëlla Elpers is een uitmuntend verhalenverteller. Haar moeder doet niets liever dan lezen. Die combinatie heeft haar wezenlijk beïnvloed: door haar vader krijgt ze aandacht voor de opbouw van een verhaal, door haar moeder wil ze zelf verhalen schrijven. Later richt Noëlla Elpers met haar echtgenoot, dichter-schrijver Peter Holvoet Hanssen, Het Kapersnest op. Met Het Kapersnest willen ze de liefde voor literatuur en poëzie, kunst en geschiedenis bij jongeren aanwakkeren. Noëlla Elpers woont met man en dochter in Antwerpen en werkt in een bibliotheek.

“Schrijven doe ik zo veel mogelijk en liefst overdag. Maar ik doe ook heel graag de opzoekingen en het denkwerk dat eraan voorafgaat. Dan lijkt het alsof je wat zit te niksen of in boeken zit te bladeren, maar ik noem het toch: werken. Heerlijk.”

   

Werk

Noëlla Elpers debuteert in 1988 met een roman voor volwassenen. In 1993 verschijnt haar eerste kinderboek, Gringo de bliksemkater. Later zal ze nog een tweede boek over kat Gringo schrijven.

In 1997 verschijnt naar eerste boek voor jongeren: Juffrouw Dondersteen. Dat is het begin van een aantal herkenbare, realistische verhalen voor jongeren. In deze boeken staat de overgang van kindertijd naar volwassenheid centraal. Haar verhalen gaan over onderwerpen als angst, verliefdheid en pesten, en ze zijn ontroerend en grappig – en soms een beetje magisch.

In 2007 breekt ze door bij een ruim publiek met Dolores, waarmee ze de weg van de historische jeugdroman in slaat. Dolores is het eerste deel van wat een trilogie over het 15de-eeuwse hof van Johanna de Waanzinnige moet worden. Haar historische verhalen stoelen op grondige research en getuigen van een groot inlevingsvermogen.

Als belangrijkste literaire invloeden noemt Noëlla Elpers De vanger in het graan van J.D. Salinger en Moby Dick van Herman Melville. “Van Salinger heb ik geleerd hoe belangrijk het is om elk personage zijn eigen taal en manier van spreken te geven. Ook: een personage hoeft niet eenduidig sympathiek te zijn om toch de ‘liefde’ van de lezer te winnen,” zegt ze op haar website. “Van Melville heb ik geleerd dat een onderliggende visie belangrijk is. Ik begin nooit zomaar te schrijven aan een boek.”

 

Bekroningen

2013: Kleine Cervantes voor Vuurkraal
2009: Kleine Cervantes voor Dolores
2008: Boekenleeuw voor Dolores
2007: Thea Beckmanprijs voor Dolores

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Noëlla Elpers op Boekenzoeker