Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Noëlle Smit

   

Leven

Noëlle Smit groeit op in het kleine dorpje Alkmaar, vlak bij de zee. Ze studeert aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam, waar ze oorspronkelijk kiest voor reclametekenen. Op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht legt ze zich dan toch toe op illustreren, waar ze Het tinnen soldaatje maakt. Een geschenkboekje dat haar aanzet om kinderboeken te illustreren. Sinds 1999 werkt ze als freelance-illustrator en ze debuteert in 2001 met haar eerste kinderboek. Ze woont samen met haar vriend en twee katten in Amsterdam en ontwerpt soms decors en kostuums voor theaterproducties. 

“De tekst van een boek mag niet dicteren, moet me niet vastzetten, ik moet mijn eigen ideeën erin kwijt kunnen. En ik houd van een beetje poëtische, filosofische teksten die me de ruimte laten mijn eigen verhaal te vertellen. ”

   

Werk

De Nederlandse illustratrice debuteert in 2001 met Eline en kleine meeuw, een verhaal van schrijfster Ellen Tijsinger. Maar haar grote doorbraak komt in 2004 met De Peperdans van Panzibas, een boek van Harm de Jonge dat ter gelegenheid van 25 jaar schrijverschap in kleur verschijnt.   

De illustratrice maakt sindsdien ongeveer vijf prentenboeken per jaar en ze werkt vaak samen met Fiona Rempt. Onder meer voor het Gouden Boekje Rico is niet bang, waar de dappere aap Rico een spannend avontuur beleeft. Het boekje wordt in 2013 ook uitgegeven in Amerika. Noëlle Smit  maakt haar illustraties met ecoline en ontwikkelt door de jaren heen een geheel eigen stijl. Ook in Rico is niet bang gebruikt ze kleurrijke, vlakke tekeningen die een jaren 50 vibe uitstralen.

Ze werkt met tal van auteurs samen en het prentenboek Fiet wil rennen, geschreven door Bibi Dumon Tak, is prentenboek van het jaar in 2011. Het staat dat jaar centraal tijdens de nationale voorleesdagen en de auteur krijgt er een zilveren griffel voor. Noëlle Smit krijgt tal van nominaties voor verschillende prijzen en wint in 2011 de Vlag en Wimpel voor Avonturen van Baron von Münchausen. Haar boeken zijn vertaald in meer dan 10 talen en enkele zijn verschenen als app.  

 

Bekroningen

2011: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Avonturen van Baron von Münchhausen

Bibliografie

Haren vol banaan : vieze liedjes & stoute versjes Haren vol banaan : vieze liedjes & stoute versjes (Rubinstein, 2018)
Kleertjes uit, pyjamaatjes aan : het boordevolle boek voor baby's en peuters Kleertjes uit, pyjamaatjes aan : het boordevolle boek voor baby's en peuters (Uitgeverij Ploegsma, 2018)
Dikkertje Dap Dikkertje Dap (Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017)
Zachtjes gaan de paardenvoetjes : de 20 mooiste sinterklaasliedjes Zachtjes gaan de paardenvoetjes : de 20 mooiste sinterklaasliedjes (Gottmer, 2017)
Meneer Hummeling zoekt een vrouw Meneer Hummeling zoekt een vrouw (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2017)
Naar de markt Naar de markt (Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017)
M'n opa M'n opa Mijn opa (Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2016)
Het zwanenmeer Het zwanenmeer (Gottmer, 2016)
Wie jat er nou een ei, jij? Wie jat er nou een ei, jij? Viel Geschrei um ein geklautes Ei! (Rubinstein, 2016)
Er was eens een prins en die wou een prinses : zeven sprookjes op rijm Er was eens een prins en die wou een prinses : zeven sprookjes op rijm (Gottmer, 2015)
Achter de spiegel en wat Alice daar vond Achter de spiegel en wat Alice daar vond Through the looking-glass and what Alice found there (Rubinstein, 2015)
Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar / samenstelling Marie Lotte Hagen ; [verhalen van] Hetty Kleinoog, Fiona Rempt, Jeska Verstegen ... [et al.] ; met tekeningen van Els van Egeraat, <exact>Noëlle</exact><exact>Smit</exact>, Juliette de Wit ... [et al.] Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar Het grote voorleesboek voor rond de vier jaar (Ploegsma, cop. 2015)
Willemijn wil een superboom Willemijn wil een superboom (Gottmer, 2015)
Verhalen uit het Elzen-Eikenbos Verhalen uit het Elzen-Eikenbos (Van Goor, 2015)
Het grote De geit van dokter Sanders dierenvoorleesboek / Annie M. G. Schmidt ; met tek. van Sieb Posthuma, <exact>Noëlle</exact><exact>Smit</exact>, Fiep Westendorp ... [et al.] Het grote De geit van dokter Sanders dierenvoorleesboek (Querido, 2015)
De herdertjes lagen bij nachte : de 16 mooiste kerstliedjes De herdertjes lagen bij nachte : de 16 mooiste kerstliedjes (Gottmer, cop. 2014)
Willemijn wil geen broertje Willemijn wil geen broertje (Gottmer, 2014)
Willemijn wil niet zwemmen Willemijn wil niet zwemmen (Gottmer, 2014)
Willemijn wil een optocht zijn Willemijn wil een optocht zijn (Gottmer, 2014)
Job en de duif schrikken zich een bult Job en de duif schrikken zich een bult (Lannoo, 2014)

Meer op bibliotheek.be

Noëlle Smit op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Leespluim voor 'Er was eens een prinses ...'