Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Oliver Jeffers

   

Leven

Oliver Jeffers is geboren in Australië, maar groeit op in Belfast in Noord-Ierland. Als tiener droomt hij ervan drummer te worden. Wanneer die droom ijdel blijkt, begint hij met tekenen en schilderen. Hij studeert Illustration and Visual Communication aan de Universiteit van Ulster. Oliver Jeffers woont en werkt in Brooklyn, New York, maar reist bijna voortdurend de wereld rond.

“Het was pas toen ik er zelf van dichtbij mee te maken kreeg, dat ik merkte hoe een paar woorden de betekenis van een prent totaal kunnen veranderen.”

   

Werk

Oliver Jeffers schrijft en illustreert prentenboeken. 

Zijn verhalen zijn eerder klein en subtiel, maar verteld en – vooral – geïllustreerd met veel humor, vrolijke en subtiele details, en vaak met een gevoelige of filosofische ondertoon. Zo volgen zijn eerste drie prentenboeken Mijn eigen ster, Laat me niet alleen en The way back home hetzelfde jongetje dat een ster wil vangen, vriendschap sluit met een pinguïn en naar de maan reist. Via de avonturen van de kleine, aandoenlijke jongen stelt Jeffers op speelse en toegankelijke wijze existentiële vragen. 

Ongeacht zijn grote thema’s zoals vriendschap, eenzaamheid, onafhankelijkheid en verbeelding, is Oliver Jeffers' werk fantasievol en vaak surreëel, zij het gekoppeld aan het alledaagse. Zie bijvoorbeeld het hilarische, herkenbare en tegelijk absurde Vast, over een jongen die zijn vlieger uit een boom probeert te krijgen.

Oliver Jeffers' illustraties stralen een kinderlijke eenvoud uit, maar hebben een grote emotionele kracht. Hij gebruikt graag verschillende technieken: hij tekent, knipt en plakt. Daarbij heeft hij veel aandacht voor ruimtelijkheid en compositie. Meer dan met woorden, vertelt hij zijn verhalen met beelden. Hij speelt graag met de grenzen van het prentenboek, door bijvoorbeeld letterlijk een hap te nemen uit de kaft van De ongelooflijk bijzondere boekeneter.

Oliver Jeffers’ prentenboeken zijn vertaald in meer dan 30 talen en halen geregeld de New York Times Bestseller List. Zijn werk beperkt zich niet tot prentenboeken alleen. Hij maakt ook covers, posters, tijdschriften, cd- en platenhoezen, en is beeldend kunstenaar.

 

Bekroningen

2011: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor De ongelooflijk bijzondere boekeneter

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Oliver Jeffers op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Nominaties Carnegie en Greenaway
CBI Award voor Fitzpatrick
Red House Children's Book Award
Winnaars Red House
CBI-nominaties
Shortlists Jugendliteraturpreis
Prentenboek van het Jaar 2016
Jeffers in Londen