Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Patrick Lagrou

   

Leven

Patrick Lagrou heeft zijn jongensdroom waargemaakt. Hij is de wereld rond gereisd: Afrika, het Amazonewoud, Amerika, de Caraïben, Azië... Hij verwerkte zijn ervaringen in talrijke documentaires, reportages, artikels en voordrachten. Tijdens al deze voordrachten slaagde hij er ook in licentiaat in de rechten te worden. Hij werkte een tijdje als advocaat maar is sinds 1992 voltijds jeugdboekenschrijver.

Lagrou is getrouwd, heeft 2 dochters en woont in Pervijse. 

“Naar school ging ik niet graag. Daar kreeg ik vaak straf omdat ik babbelde. Wel hield ik van opstellen schrijven, tekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Als achtjarige vertelde ik aan mijn onderwijzer dat ik ontdekkingsreiziger wilde worden en werd prompt door de hele klas uitgelachen. In die tijd was er maar één persoon die me steunde: een verre oom die als journalist in Congo werkzaam was. Die kwam me eens per jaar bezoeken. Naar die man keek ik op. (patricklagrou.be)”

   

Werk

In 1992 besloot Patrick Lagrou om met al zijn reiservaringen iets te doen, met Het dolfijnenkind als resultaat. Dit boek werd meteen een hit en kreeg een bekroning van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. In dit verhaal zitten al heel wat elementen die je typisch Lagrou kan noemen: de combinatie van magie, mysterie, spanning en realisme. Hoofdpersonage Marijn ontdekt tijdens een schooluitstap dat hij een bijzondere band heeft met dolfijnen. Samen met zijn moeder gaat hij naar de Bahama's om het raadsel op te lossen. Op de achtergrond krijg je ook heel wat feiten mee over drugssmokkel en westerse corruptie in die streken.

Diezelfde zorg voor research en juiste info over exotische plaatsen, dieren en mensen blijft, maar met boeken als Hekseneiland en Kreten in de mist wordt het magisch-realisme steeds sterker. Vanaf ongeveer 1996 worden Lagrous verhalen duisterder en griezeliger zodat ze meer horrorverhalen zijn. In de klauwen van de duivel is hier een voorbeeld van. Stefanie merkt hoe haar vader steeds meer greep krijgt op haar vriendje Jürgen. Het is een mysterieus detectiveverhaal dat op een niet-prekerige manier de gevaren van sekten aanpakt.

De verhalen van Lagrou spelen zich ook vaak af in verre landen en vreemde culturen, waarover hij de lezer uitgebreid informeert. Zijn voorliefde voor natuur is ook duidelijk aanwezig in zijn boeken.

Aan de talrijke bekroningen door jeugdjury's kun je zien dat de boeken van Lagrou worden verslonden. Ze zijn sterk lezersgericht geschreven: spannend opgebouwd met thema's die jonge mensen aanspreken.

 

Bekroningen

2003: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor De spoken van McHaggis
1999: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Het beest van Canigou
1999: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor In de klauwen van de duivel
1998: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Sterrenkind
1997: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Het monster uit de diepte
1996: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Het meisje uit de jungle
1995: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Kreten in de mist
1994: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Het dolfijnenkind

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Patrick Lagrou op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Toast Literair