Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Peter van Gestel

   

Leven

Peter van Gestel studeert aan de toneelschool. Hij werkt als acteur en dramaturg, maar gaat al snel schrijven. Hij schrijft hoorspelen, scripts en scenario’s voor tv en romans en verhalen voor volwassenen. Eind jaren 1970 krijgt hij de vraag om verhalen te schrijven voor de jongerenkrant van Vrij Nederland. Dat wordt het begin van zijn carrière als jeugdauteur. Peter van Gestel woont in Amsterdam.

“Als kind las ik ontzettend veel. ´s Avonds ging ik met een boek op mijn kamer zitten, om iets te doen te hebben. Mijn vader was schrijver en toneelspeler, dus aan boeken geen gebrek.”

   

Werk

Peter van Gestel debuteert in 1961 met een verhalenbundel voor volwassenen. In 1979 verschijnt zijn eerste kinderboek, Schuilen onder je schooltas.

De boeken van Peter van Gestel spelen zich op verschillende plaatsen en in verschillende tijden af, maar gaan vaak over verdriet en verlies, en over je plaats zoeken in de wereld. Winterijs speelt zich vlak na de Tweede Wereldoorlog af in Amsterdam, waar de 10-jarige Thomas zijn plek als half-wees zoekt. Mariken uit het gelijknamige boek woont in een Middeleeuws woud en gaat van daaruit op verkenning in de wereld. In Slapen en schooieren (later uitgegeven als Rommelkatje) filosoferen een kat en hond met elkaar.

Peter van Gestels verhalen zijn herkenbaar: op het eerste zicht gebeurt er niet veel in. De meeste actie speelt zich af in de hoofden van zijn personages en hun fantasiewereld. Zijn figuren zijn een beetje teruggetrokken, ze hebben een heel eigen kijk op dingen die voor andere mensen doodgewoon zijn. Door de combinatie met een unieke, droge humor en levensechte, sprankelende dialogen, krijgen zijn boeken een heel specifiek karakter.

 

Bekroningen

2006: Theo Thijssen-prijs
2003: Nienke van Hichtum-prijs voor Winterijs
2002: Gouden Griffel voor Winterijs
2002: Woutertje Pieterse Prijs voor Winterijs
1998: Zilveren Griffel voor Mariken
1998: Jonge Gouden Uil voor Marieken 
1998: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Mariken
1995: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Prinses Roosje
1995: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Lieve Claire
1989: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Oef van de mensen
1987: Nienke van Hichtum-prijs voor Ko Kruier en zijn stadsgenoten
1985: Zilveren Griffel voor Uit het leven van Ko Kruier
1982: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Joost, of De domme avonturen van een slim jongetje
1980: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Schuilen onder je schooltas

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Peter van Gestel op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

ALMA-nominaties