Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Philip Hopman

   

Leven

Zoon van een tulpenbollenboer, Philip Hopman, zit liever op zijn kamer te tekenen dan zijn handen vuil te maken aan de kleurrijke familietraditie. In 1980 gaat hij dan ook naar de Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij oorspronkelijk modeontwerper wil worden maar overschakelt naar Illustratie. Na zijn opleiding heeft hij verschillende baantjes tot hij begint bij een tekenfilmstudio en professionele opdrachten krijgt. In 1988 illustreert hij zijn eerste boek en in 2012 schrijft hij zijn eigen verhaal. Hij is fulltime illustrator en doet vaak mee aan allerlei schilderprojecten. Na Amsterdam gaat hij terug in Egmond wonen, waar hij de voormalige bollenschuur van zijn ouders laat ombouwen tot een atelier. 

“Terwijl ik de krant lees of een telefoongesprek voer, ik móet gewoon een tekeningetje maken in de kantlijn. Dan teken ik van alles: gezichtjes, hondjes, autootjes, rennende dametjes... Net waar je op dat moment onbewust mee bezig bent.”

   

Werk

Illustrator Philip Hopman debuteert in 1988 met Een reuze heksentoer, maar breekt pas door met zijn illustraties bij Een ober van niks van Tjibbe Veldkamp. In 2001 voorziet hij de volledige uitgave van De Sprookjes van Grimm met nieuwe illustraties en in 2012 verschijnt zijn eerste zelfgeschreven boek, Valentijn en zijn viool, dat gebaseerd is op ware feiten. Hij illustreert ook enkele keren voor het Kinderboekenweekgeschenk.

Hij maakt vrolijke illustraties vol details met dunne pennenlijntjes en mengt realisme met fantasie. Zijn tekeningen zitten vol kleine grapjes en humor is dan ook belangrijk in zijn werk. Hij werkt vaak met kleur maar af en toe in zwart-wit en zijn afbeeldingen gelijken soms op strips en tekenfilms. Hij gebruikt regelmatig pastelkleuren en tekent meestal met pen, inkt en acrylverf. Voor het prentenboek Voordat jij er was, met tekst van Daan Remmerts de Vries, combineert hij voor het eerst illustraties met fotografische elementen.

Philip Hopman illustreerde in totaal al voor meer dan 200 boeken en werkt samen met schrijvers zoals Hans Hagen, Tais Teng, Yvon Jaspers en Annie MG Schmidt. Hij krijgt vaak prijzen voor zijn werk en ze noemen hem al wel eens de Nederlandse Quentin Blake. 

 

Bekroningen

2014: Jenny Smelik-IBBY prijs voor Het hanengevecht
2011: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Avonturen van Baron von Münchhausen
2010: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Voordat jij er was 
1999: Zilveren Penseel voor 22 wezen
1995: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Temmer Tom 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Philip Hopman op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Prentenboek van het Jaar
IBBY-vriendenmiddag
Nationale Voorleesdagen
Amerikaanse Book Awards
Naar Bratislava