Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Philip Pullman

   

Leven

Philip Pullman is in 1946 in Norwich (Engeland) geboren. Als kind reist hij veel, omdat zijn vader en stiefvader piloten in het Britse Leger zijn. Hij woont een tijd in Australië (waar hij strips als Batman en Superman leert kennen) en verhuist op zijn elfde terug naar North Wales. Hij noemt zijn kindertijd geweldig, omdat kinderen toen alles mochten, op straat spelen, ronddolen... Philip Pullman studeert Engels aan Exeter College in Oxford en wordt leraar, vooral in literatuur. Hij is getrouwd en heeft twee zonen.

“Als aanhanger van het democratische lezen, denk ik niet dat het de taak van de auteur is om de lezer te vertellen wat zijn boek betekent. De betekenis van een verhaal ontstaat in de ontmoeting tussen de woorden op het blad en de gedachten in het hoofd van de lezer.”

   

Werk

Philip Pullman schrijft voor kinderen en voor volwassenen, en in verschillende genres. Hij schrijft fantastische en realistische verhalen, prentenboeke, historische verhalen, parodieën... Hij is vooral bekend om zijn trilogie Het gouden kompas, waarin hij fantasy combineert met een psychologisch realisme. Met De amberkleurige kijker, het derde deel, wint hij de Whitbread Award. Het is het eerste jeugdboek dat de prestigieuze prijs krijgt. 

Het werk van Philip Pullman is avontuurlijk en spannend, met veel verhaallijnen, metaforen en literaire verwijzingen. Als hij in 2005 de Astrid Lindgren Memoral Award wint, noemt de jury hem een meesterverteller die “met groot vernuft, brilliant taalgebruik en veel psychologisch inzicht nieuwe werelden creëert en vertelt, zonder daarbij de focus op het hier en nu te verliezen.”

 

Bekroningen

2005: Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Philip Pullman op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Geen Costa Award voor jeugdboek
Shortlist Costa Book Awards
De beste kinderboeken ter wereld