Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Pieter Gaudesaboos

   

Leven

Pieter Gaudesaboos studeert vrije grafiek, grafische digitale vormgeving en fotografie in Gent. Hij werkt een jaar deeltijds als leraar bij een kinderatelier en is medeoprichter van Tapis Plein, een productiehuis dat projecten opzet rond actueel en alledaags erfgoed in Brugge en daarbuiten. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig illustrator, auteur en vormgever. Pieter Gaudesaboos woont in Gent.

“Voor mij is dit niet echt een kinderwereld, en heel veel illustratoren zijn het hiermee met mij eens. Vroeger was een prentenboek altijd een kinderboek, terwijl er nu heel veel illustratoren zijn die boeken maken die niet echt of niet alleen voor kinderen zijn.”

   

Werk

Pieter Gaudesaboos debuteert in 2003 met Roodlapje, een prentenboek waarin hij op eigenzinnige wijze een inkijk biedt in het hoofd van een kind. Het boek toont een wandeltocht door verschillende kleine kamers. Pas als je alle kamers gezien hebt, besef je dat het meisje zich eenzaam voelt. Met Roodlapje zet hij zich meteen op de kaart van vernieuwende kinderboekenmakers. Hij krijgt er een Boekenpluim voor en het boek is genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur.

Voor Roodlapje – net als voor bijna al zijn volgende boeken – maakt Pieter Gaudesaboos zowel tekst als beelden. Hij is steeds op zoek naar een nieuwe, eigen beeldtaal. Daarbij wil hij afstappen van het klassieke prentenboekenstramien waarbij de tekst naast of los bovenop een illustratie staat. In plaats daarvan integreert hij tekst en beeld tot één geheel: fotografie, illustratie én typografie zijn evenwaardige partners.

Aanvankelijk werkt hij veel met foto’s (Negen schijfjes banaan…, 1 2 3 piano) en collage (Hoe oma plots verdween), maar hij gaat steeds meer digitale technieken gebruiken. Dat zijn werk desalniettemin een nostalgische sfeer ademt, komt door zijn grote liefde voor oude prentenboeken en voorwerpen. Hij is een verwoed verzamelaar van speelgoed, vooral uit de jaren 1950 en 1960. Zijn prenten zitten vol speelse details die hiernaar verwijzen. Met Mijn allermooiste speelgoed maakt hij – geïnspireerd op het archief van het Speelgoedmuseum – een kijkboek waarin hij oud speelgoed op eenvoudige wijze afbeeldt. Zijn ideale speelgoed is versleten, zegt hij naar aanleiding van dit boek in een interview in De Standaard: “Een brandweerwagen met krassen in de verf of een paard met een oor af, die vind ik het mooist. Het zijn objecten die versleten zijn door uren spelplezier. Wie weet hoeveel kinderhanden er de meest hallucinante verhalen mee hebben bedacht.”

Fantasie en spelen zijn belangrijk in het werk van Pieter Gaudesaboos. Zo speelt hij graag met realisme en absurditeit, met fictie en werkelijkheid. Negen schijfjes banaan op zoek naar een plekje om te slapen begint bijvoorbeeld in een realistische setting (met strakke en heldere foto’s) om daarna over te gaan naar het surreële. In Tommie en de torenhoge boterham bouwt een kleuter een metershoge boterham. In de twee reportage-boeken Briek en Herr Luna drijft hij de grenzen tussen fantasie en realiteit op de spits. Hierin reconstrueert hij samen met journaliste Annick Lesage het zogenaamde waargebeurde lot van het verdwenen kindsterretje Briek. Zijn verhalen zijn nooit braaf of voor de hand liggend. Zo heeft hij een grote voorkeur voor kinderboeken die niet te politiek correct zijn.

Pieter Gaudesaboos maakt en illustreert niet alleen verhalen, hij verzorgt ook de hele vormgeving van zijn boeken. Ook is hij huisvormgever geweest van de Kopergietery in Gent en werkte hij als art-director mee aan het cross-mediale kinderproject W@=D@ van Dimitri Leue en Pieter Embrechts.

 

Bekroningen

2012: Boekenpluim voor Mannetje Koek schrijft een boek: Marta
2008: De Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Linus
2008: Boekenpluim voor Linus
2007: Boekenpluim voor Pistache
2006: Boekenpluim voor Stad
2005: Boekenwelp voor Hoe oma plots verdween
2004: Boekenpluim voor Roodlapje

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Pieter Gaudesaboos op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Expo Werkplekken
De tien van De Standaard