Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Quentin Blake

   

Leven

Quentin Blake groeit op in de buitenwijken van Londen. Tekenen doet hij al van zo lang hij zich kan herinneren. Hij is zestien wanneer hij zijn eerste tekeningen publiceert in Punch, een humoristisch Brits magazine. Na zijn legerdienst en studies Engelse taal- en letterkunde in Cambridge geeft hij even Engels op een school in Londen, maar hij beseft gauw dat zijn hart bij illustreren ligt. Hij volgt een deeltijdse grafische opleiding. Zijn debuut als auteur en illustrator volgen gauw daarna. Van dan af aan is illustreren zijn beroep.

Quentin Blake geeft daarnaast meer dan twintig jaar lang les aan het Royal Art College. Van 1978 tot 1986 is hij er hoofd van het departement Illustratie. Sinds de jaren ’90 is hij ook curator en stelt hij tentoonstellingen samen voor de National Gallery en de British Library in Londen en voor het Musée du Petit Palais in Parijs. In 1999 wordt hij verkozen tot Children’s Laureate en is hij twee jaar lang ambassadeur van de kinder- en jeugdliteratuur in Groot-Brittannië. Recent maakt hij ook illustraties op grotere schaal voor Britse en Franse ziekenhuizen.

“Ik weet niet helemaal zeker waarom ik zo teken. Misschien omdat ik niet naar een tekenschool ben geweest, behalve dan die deeltijdse lessen. Maar toen was ik al over de twintig. Maar daarmee is lang niet alles gezegd. Het is een soort handschrift, eigenlijk lijkt het ook op mijn handschrift.”

   

Werk

Quentin Blake heeft al een reeks succesvolle boeken geschreven en geïllustreerd – zijn debuut A drink of water verscheen in 1961 – voor hij internationaal bekend wordt als illustrator van Roald Dahls boeken (De heksen, De GVR, Matilda…). Die samenwerking zorgt voor vuurwerk. Naar eigen zeggen is het voor hem even wennen aan de gruwel en monsters in de verhalen van Dahl. Dat heeft zijn weerslag op de illustraties: Blake gebruikt er harder papier en een krassende pen voor.

Zoals hij zelf zegt, tekent Quentin Blake zoals hij schrijft. Zijn stijl is schijnbaar nonchalant en los. Hij gebruikt dwalende lijnen en snelle pennentrekken en geeft niet al te veel details. Een gedetailleerde invulling van wat hij afbeeldt, laat hij liever aan de lezer over. Gewone situaties vat hij in spontane en licht-humoristische beelden, die tegelijkertijd ook erg gevoelig zijn. In boeken met meer tekst zijn Blakes illustraties nooit nadrukkelijk aanwezig. Belangrijker vindt hij het om een sfeer te benadrukken en om de tekst en de lezer voldoende ruimte te geven.

 

Bekroningen

2002: Hans Christian Andersen Prijs (illustratoren)
1996: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Het clowntje
1987: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor De Giraffe, de Peli en Ik
1987: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor De kluizenaar en de beer 
1985: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor De heksen
1985: Zilveren Penseel voor Het verhaal van de dansende kikker
1983: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Gruwelijke rijmen
1982: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Restaurant de Twintig Olifanten
1982: Vlag en Wimpel (Penseeljury) voor Pak me dan als je kan

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Quentin Blake op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Geschrapt hoofdstuk Sjakie ontdekt
Naar Montreuil
Symposium 'De verbeelders'