Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Rébecca Dautremer

   

Leven

Rébecca Dautremer studeert grafische vormgeving aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs in Parijs, waarna ze aan de slag gaat als ze vormgever en illustrator. Ze woont in Parijs met haar echtgenoot Taï-Marc Lethanh en hun drie kinderen.

““Realisme ligt me minder, ik hou van een beetje vreemdheid en magie. Dat maakt dat mensen zich vragen stellen over wat ze zien. Antwoorden zijn niet altijd nodig, maar de vragen zijn er op zijn minst. ‘Normaliteit’ verveelt me gauw.””

   

Werk

Sinds haar afstuderen in 1995, illustreert Rébecca Dautremer werk van andere auteurs – onder meer van haar man Taï-Marc Lethanh. Haar eerste eigen prentenboek, L’amoureux (Ik val op jou), verschijnt in 2003 en wordt meteen bekroond met de Prix Sorcière.

Zijn haar illustraties aanvankelijk eerder traditioneel en conventioneel, dan getuigen ze nu van een sterke, persoonlijke stijl. Gaandeweg zijn haar prenten met minder details meer gaan uitdrukken. Eigen aan het werk van Rébecca Dautremer is het specifieke kleurenpalet. Zo verkiest ze alle schakeringen grijs, groen, bruin en rood boven scherp contrasterende kleuren. Ze gebruikt aardse en warme kleuren, en wisselt die af met killere tinten blauw. Verder speelt ze met haar composities en vergroot ze haar personages graag uit, wat haar werk een bijzondere dynamiek geeft. Haar prenten neigen naar het surrealistische, ze zijn uitdagend theatraal maar evenzeer verstild melancholisch.

Rébecca Dautremer gebruikt verschillende technieken. Vaak maakt ze eerst schetsen met potlood op papier, die ze inkleurt met gouache. Voor Het geheime dagboek van Klein Duimpje gebruikt ze collage en potlood, bewerkt ze haar tekeningen met water, kruiden, melk… Ze experimenteert graag en wil zich blijven ontwikkelen.

Haar werk is meer dan louter illustreren. Met haar prenten voegt ze visuele verhaalelementen en associaties toe aan het verhaal. Ze wil meer doen dat mooie beelden bij een tekst zetten, ze wil het ritme van het boek mee bepalen en de weg naar alternatieve interpretaties openen.

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Rébecca Dautremer op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Cutting Edge Awards