Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Riet Wille

   

Leven

Riet Wille wordt geboren op 9 april 1954 te Gent. Ze groeit op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wil iets doen met kinderen en taal, daarom studeert ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste gaat ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekt de wereld van de kinderpoëzie.

Momenteel is Riet Wille fulltime auteur van kinderboeken. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten. Ze woont in het hartje van Gent samen met haar man en drie dochters. 

“Ik lees nog steeds veel kinderboeken en daar geniet ik enorm van. Ik houd ontzettend veel van kinderpoëzie en sommige verzamelbundels heb ik al tientallen keren herlezen: Als je goed om je heen kijk zie je dat alles gekleurd is, De dichter is een tovenaar, Al mijn later is met jou ...”

   

Werk

In 1984 debuteert Riet zelf met een bundel versjes met als titel „Zuurtjes en zoetjes”. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tussen tekst en tekening, het spelen met taal, humor en zin krijgen om te leren lezen. Ze gebruikt hierbij een variatie aan literaire vormen: poëzie, raadsels, informatie teksten, moppen, strips …

Hiernaast schrijft ze ook liedteksten, prentenboeken, werkt mee aan tijdschriften voor kinderen en levert bijdragen voor verschillende taalmethodes. Ondertussen telt haar werk al meer dan 75 boeken en wordt ze regelmatig bekroond voor haar werk. Heel wat van haar gedichten zijn ook opgenomen in verzamelbundels.

 

 

Bekroningen

2008: Boekenwelp voor Van aan tot zin in een zoen
2005: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Saar en de poes
1986: Boekenleeuw voor Raadsels te koop

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Riet Wille op Boekenzoeker