Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Riske Lemmens

   

Leven

Riske Lemmens was vroeger een grote fan van jeugdauteurs Roald Dahl en Anthony Horowitz. Toen ze op haar vijftiende illustraties van Kristien Aertssen zag, wist ze dat ze dezelfde weg op wou gaan. Ze probeerde alvast allerlei scenario’s en strips uit. Even twijfelde ze nog aan een universitaire opleiding tot industrieel ingenieur, maar het werd toch grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Haar jeugddroom om kinderboeken te maken kwam al vrij snel uit, toen ze als pas afgestuurde de eerste prijs van de Stad Hasselt won. 

Sinds 1997 werkt Lemmens  als freelance illustrator voor verschillende Belgische en Nederlandse uitgeverijen. Af en toe schrijft ze ook zelf een prentenboek. Daarnaast geeft ze les in een jeugdatelier en maakt ze geregeld muurschilderingen voor kinder- en babykamers. Lemmens leverde ook verschillende bijdragen aan kindertijdschriften zoals Doremi, Zonnekind en Dopido.

“‘Mijn huidige illustratie techniek is een combinatie van manuele tekeningen en texturen gescand en geïmporteerd in Photoshop waar ik de illustraties opbouw als een collage. Elementen die belangrijk zijn in mijn werk zijn fantasie, humor en expressie.’”

   

Werk

Na een hele tijd geëxperimenteerd te hebben met verschillende technieken, specialiseerde Riske Lemmens zich in een acryl-schildertechniek. Elementen die steeds terugkeren in haar werk zijn humor en fantasie. De illustraties zijn levendig, met grappige details en speelse invalshoeken.

Als ze tekent, zoekt ze naar het kind in zichzelf. Ze vraagt zich af wat ze als kind zelf leuk zou vinden om te lezen of om te zien? Dat kinderen haar werk ook echt weten te appreciëren, blijkt uit de bekroningen door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Intussen verzorgde ze al meer dan 50 boeken van illustraties.

 

Bekroningen

2003: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Kleine Bobo
2002: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Waar is Sinterklaas?
1996: Prijs van de stad Hasselt voor Doosje Monsters

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Riske Lemmens op Boekenzoeker