Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Ron Langenus

   

Leven en werk

Ierland, maar vooral de oude verhalen en volkse traditie daar, zijn de leidraad doorheen het werk van Ron Langenus. Hoewel hij andere genres aankan. Zo schreef hij ook grappige, absurde detectives zoals "Het geheim van de zwarte dame" (1996, Davidsfonds:Infodok) en prentenboeken als "Zo groot is de zee" (1994, Davidsfonds/Infodok). Hij studeerde wiskunde en informatica aan de universiteiten van Antwerpen en Gent, dictie en welsprekendheid aan het conservatorium van Mechelen. Zijn schrijversloopbaan begint in de vroege jaren '80, wanneer hij tientallen artikels en verhalen voor de pers maakt. Hij maakt reportages voor de krant en de televisie over Noord-Ierland en schrijft ook televisie-scenario's. Zijn debuutroman "Waar de zon ondergaat" (1987, Facet) zet de toon. Dit historische verhaal speelt zich af in 1650, in Ierland. Met veel liefde voor de natuur en oude verhalen zet hij een spannend avonturenverhaal neer. Het was meteen goed voor een Boekenleeuw. "De verdwijning" (1992, Facet) ligt in dezelfde lijn. Het speelt zich af op de Ierse Blasket Islands. Weer speelt volkse traditie een grote rol: het verhaal heeft veel weg van een mondelinge vertelling. In "De schimmen van Pluckley" (1991, Davidsfonds/Infodok), dat werd bekroond met een Boekenwelp in 1992, vermengt hij magie en realiteit tot een spannende mix. Hezelfde geldt voor "Yngwor en het beest" (1995, Davidsfonds/Infodok). In Langenus' recentere werk zijn de personages dieper uitgewerkt, zit het ritme beter en is de vertelling geloofwaardiger. "De geheimen" (2001, Davidsfonds/Infodok) is één van zijn beste boeken voor jongeren tot nu toe. Het kreeg een Boekenwelp in 2002. Vertalingen van zijn werk verschenen in Groot-Brittannië, Ierland, Canada, de Verenigde Staten en Oostenrijk.

“Waarom ik schrijf? Dat is een mysterie. Ik moet het wel doen, anders word ik ziek. Daar is niets zweverigs aan, dat is gewoon een feit. Schrijven is misschien meer een ziekte dan een gave. (users.pandora.be/ronlangenus/)”

   

 

Bekroningen

2002: Boekenwelp voor De geheimen
2001: Kleine Cervantes voor Het verborgen dorp
1992: Boekenwelp voor De Schimmen van Pluckley
1989: Boekenleeuw voor Waar de zon ondergaat

Bibliografie

De kooi De kooi (Averbode, 2016)
Stin is anders Stin is anders (Clavis, 2007)
Obi vindt een vriend / tekst <exact>Ron</exact><exact>Langenus</exact> ; ill. Marijke Meersman Obi vindt een vriend (Clavis, 2006)
De witte heks De witte heks (Davidsfonds, 2004)
De geestenkring De geestenkring (Afijn, 2004)
Meneer Teddy en zijn beren / <exact>Ron</exact><exact>Langenus</exact> ; met tek. van Tim Polfliet Meneer Teddy en zijn beren (Davidsfonds, 2004)
Traak, te freselijke traak / <exact>Ron</exact><exact>Langenus</exact> ; met ill. van Jan Bosschaert Traak, te freselijke traak (Davidsfonds, 2003)
Benno en Hommel Benno en Hommel (Davidsfonds, 2002)
Paul in de piano / een verhaal van <exact>Ron</exact><exact>Langenus</exact> ; met ill. van Marijke Meersman Paul in de piano (Davidsfonds, 2001)
De geheimen De geheimen (Davidsfonds, 2001)
Het verborgen dorp Het verborgen dorp (Davidsfonds, 2000)
Tobi en de sterren / <exact>Ron</exact><exact>Langenus</exact> ; ill. Marijke Meersman Tobi en de sterren (Davidsfonds, 2000)
De verliefde prins : het verhaal van Elke en prins Diederik van Lommelije / <exact>Ron</exact><exact>Langenus</exact> ; met tek. van Gerda Dendooven De verliefde prins : het verhaal van Elke en prins Diederik van Lommelije (Davidsfonds, 1999)
Elly en de superlijm / <exact>Ron</exact><exact>Langenus</exact> ; ill. Marjolein Pottie Elly en de superlijm (Averbode, 1999)
Waar de zon ondergaat : een Iers avonturenverhaal Waar de zon ondergaat : een Iers avonturenverhaal (Facet, 1998)
De schimmen van Pluckley : een boek voor zeventienjarigen en al wie het straks wordt of zich herinnert het geweest te zijn De schimmen van Pluckley : een boek voor zeventienjarigen en al wie het straks wordt of zich herinnert het geweest te zijn (Facet, 1998)
Onder de zwarte heuvel / <exact>Langenus</exact>, <exact>Ron</exact> ; met tek. van Meersman, Karl Onder de zwarte heuvel (Davidsfonds, 1997)
De verdwenen tijger / <exact>Langenus</exact>, <exact>Ron</exact> ; met tek. van Westerduin, Anne De verdwenen tijger (Davidsfonds, 1997)
Het geheim van de Zwarte Dame Het geheim van de Zwarte Dame (Davidsfonds, 1996)
Yngwor en het beest / <exact>Langenus</exact>, <exact>Ron</exact> ; met tek. van Hens, Sylvia Yngwor en het beest (Davidsfonds, 1995)

Meer op bibliotheek.be

Ron Langenus op Boekenzoeker