Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Rosemarie de Vos

   

Leven

Als kind houdt Rosemarie de Vos al van verftubes leegknijpen, potloodslijpsel en grafiet. Ze volgt Beeldende Kunst in het secundair onderwijs. Daarna studeert ze Toegepaste Grafiek aan de Provinciale Hogeschool Limburg in Hasselt. Lange tijd combineert ze illustreren met een halftijdse baan. Sinds 2008 is ze voltijds illustrator.

Rosemarie de Vos woont in Antwerpen.

“Aan boeken kun je niet alleen ruiken hoe lang ze al deel uitmaken van het gezin maar ook of ze een bepaalde voorgeschiedenis hebben.”

   

Werk

Rosemarie de Vos’ eerste prentenboek, Lies en Kleine Kater, verschijnt in 2001. Het behandelt een delicaat thema als de dood op een toegankelijke manier – Lies’ lievelingspoes wordt doodgebeten door een grote hond – en wordt ook uitgegeven in Frankrijk, Denemarken en Korea. Ze is auteur-illustrator van de reeks rond het konijntje Nops, maar illustreert ook werk van andere auteurs, bijvoorbeeld Poes droomt van avontuur met een tekst van Brigitte Minne in 2004. Van die auteur illustreert ze ook verschillende eerstelezersboekjes.

De expressieve stijl van Rosemarie de Vos – ze werkt het liefst met acrylverf – is erg herkenbaar. Doorgaans start ze van een zwarte (soms een rode of blauwe) grondlaag die ze helemaal opvult met felle kleuren. Enkel de zwarte randen blijven over, hier en daar schemert een stukje van de donkere achtergrond door. De verfstructuur zorgt voor een ruw karakter van de illustraties.

 

Bibliografie

De Kleurenplaneet De Kleurenplaneet (de Rêverie, 2017)
Nora's veer Nora's veer (de Rêverie, 2016)
Bietje is weg Bietje is weg (Zwijsen, 2016)
Nops en Nora Nops en Nora (De Rêverie, 2015)
Mijn eerste sprookjesgroeiboek : ik lees het zelf! Mijn eerste sprookjesgroeiboek : ik lees het zelf! (Davidsfonds /Infodok, 2015)
Over Zwaan (en over ons) Over Zwaan (en over ons) (De Rêverie, 2014)
Mijn eerste griezelgroeiboek : ik lees het zelf! Mijn eerste griezelgroeiboek : ik lees het zelf! (Davidsfonds/Infodok, 2013)
Pieter en de vogels Pieter en de vogels (De Rêverie, 2013)
Tuur en Moe Tuur en Moe (Zwijsen, 2011)
In het donker In het donker (De Rêverie, 2011)
Loes en Tom Loes en Tom (Zwijsen, 2011)
De reuzeverrassing De reuzeverrassing (De Rêverie, cop. 2010)
Mart en Roel Mart en Roel (Zwijsen, 2010)
Mie, Woef en Veer Mie, Woef en Veer (Zwijsen, 2010)
Ik ben geen konijn! Ik ben geen konijn! (De Rêverie, cop. 2009)
Lies en Kleine Kater Lies en Kleine Kater (De Rêverie, cop. 2009)
Kriebeltje wil spelen Kriebeltje wil spelen (Abimo, 2007)
Stekelzot van je / Karla Stoefs ; ill. <exact>Rosemarie</exact> de <exact>Vos</exact> Stekelzot van je (Davidsfonds/Infodok, 2005)
Poes droomt van avontuur / tekst Brigitte Minne ; ill. <exact>Rosemarie</exact> De <exact>Vos</exact> Poes droomt van avontuur (De Eenhoorn, 2004)
Le passager clandestin / Philippe Lenoir ; tek. van <exact>Rosemarie</exact> de <exact>Vos</exact> Le passager clandestin (Zwijsen, 2004)

Meer op bibliotheek.be

Rosemarie de Vos op Boekenzoeker